Pocetna Ekonomija Preuzimanje besplatnog kukuruza u Braneškom polju

Preuzimanje besplatnog kukuruza u Braneškom polju

422
0
Podelite

Iz silosa u Braneškom polju u toku je raspodela merkantilnog kukuruza iz robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima i sa područja grada Užica. Posle javnog poziva merkantilni kukuruz je dobilo 207 gazdinstava iz Užica ili 240 kilograma kukuruza po mlečnoj kravi.

Nosilac raspodele za Zltiborski okrug i njegovih osam opština je Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice. Direktor PSSS Užice, Nebojša Brzaković podsetio je na javni poziv Vlade Srbije opšte i posebne uslove među kojima je i da proizvođač mora da koristi premiju za mleko i da nije u zakupu zemljišta u državnoj svojini. U celoj Srbiji stočarima je dodeljno 26.000 tona kukuruza iz robnih rezervi kako bi se ublažili

– Okrugu je odobrena količina od 2.032 tona kukuruza, a primljen 1.191 zahtev. Kukuruz je dobrog kvaliteta i proizvođači su zadovoljni. Još je preostalo preuzimanje manje količine kukuruza za opštine Bajina Bašta i Požega iz silosa u Inđiji i u naredna tričetiri dana ćemo i to dopremiti, naveo je Brzaković uz podatak da je do sada Grad Užice preuzeo 180 tona od ukupno 417 tona.

Gradski većnik za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović kaže da su se lokalne samouprave uključile u raspodelu kukuruza iz skladišta u Inđiji, preuzimajući na sebe deo troškova transporta, skladištenja i utovara džakova u kamione što je u slučaju Užica oko 2,5 miliona dinara.

– Iz Brneškog polja naši proizvođači preuzimaju džakiran kukuruz ili u rinfuzi. Na području grada prijavljeno je 207 proizvođača kojima je dodeljeno 417 tona i 120 kilograma kukuruza. Nadamo se da će ova mera doprineti da se ublaže negativna tržišna kretanja u mlečnoj industriji i pomoći da prevaziđu deo problema u stočarstvu, navodi Kuzmanović. On je pozvao užičke poljoprivrednike da konkurišu za subvencije na lokalnom nivou za koje će javni poziv biti raspisan u aprilu.

– Ove godine smo izdvojili 45 miliona za subvencije što je osam miliona više nego prethodne godine – dodao je užički većnik za poljoprivredu i istakao da su podignuti limiti za nabavku mehanizacije i stočnog fonda i to sa 120.000 dinara, na 140.000 za mehanizaciju, a za stočarstvo od prošlogodišnjih 280.000 do maksimalnih 360.000 dinara ovog leta.

Miodrag Ćosić iz Ponikava ima tri krave i dobio je 720 kilograma kukuruza. Kaže da ova pomoć znači dosta za ishranu životinja, jer je koncentrat skup i košta preko 50 dinara.

– Sve se poremetilo kod stočne hrane čemu su kumovali suša i kretanja na tržištu, kaže Miodrag i ističe da je kukuruz stočarima došao u pravom trenutku. Na gazdinstvu Lazića u Ribaševini devet krava koje daju reku mleka.

– Znači nam pomoć u kukuruzu u ovom vremenu kada je cena mleka pala dole i pitanje je šta će biti. Ako nastavi pad cena i količina mleka budu manje to neće biti dobro za domaće mlekarstvo i stočarstvo, upozorava Brane Lazić iz Ribaševine koji kao i ostali poljoprivrednici pozdravlja ovu meru.