Pocetna Društvo Mladi Užičani najbolji

Mladi Užičani najbolji

279
0
Podelite

Na drugom Srpsko – francuskom forumu održanom na temu „Održiva energija“ pobedio projekat tima mladih Užičana WT&SP „Zelena energija za zelena vozila“

Drugi po redu Srpsko-francuski inovacioni forum 2023, koji je održan 6. aprila u Beogradu na temu „Održiva energija“ u organizaciji Ambasade Francuske u Srbiji uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Fondacije Tempus i Naučno-tehnološkog parka Beograd, okupio je istraživače i poslovne aktere u cilju podsticanja razvoja inovativnih rešenja i proizvoda, koji mogu da poboljšaju uslove za zapošljavanje mladih kadrova u Srbiji. Na ovom forumu na kojem je takmičenje i prezentacija odžano na engleskom jeziku, učestvovale su ekipe Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prvo mesto osvojio je tim WT&SP sa projektom „Zelena energija za zelena vozila“ koji je predstavljao Univerzitet u Kragujevcu koji je deo Inovacione zajednice Šumadije i Zapadne Srbije. Trojica članova ove ekipe su učenici četvrte godine Tehničke škole u Užicu, svi na smeru mehatronike: Mihailo Đurić, Boško Zarić i Stefan Nikolić, kao i Aleksa Đurić, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Pobednicima su uručene prigodne nagrade. U realizaciji projekta, pobedničkom timu veliku podršku su pružili profesori Tehničke škole, ali i mentori Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“.
Mihailo Đurić kaže da je konkurencija bila jaka, ali da je njegov tim zasluženo pobedio.

– Dobro smo se spremili, više smo ušli u detalje, tako da je to, verovatno, bio i ključ. Međutim, sve je ovo za sada na nivou projekta, jer su najvažnija sredstva kojima bismo mogli i da ga realizujemo – ističe Mihailo.

Boško Zarić pojašnjava da se projekat koji su pripremili odnosi na stanice za punjenje električnih prevoznih sredstva koje proizvode energiju iz solarnih panela, a kada nema sunca sa vetrogeneratora.

– Projektom smo se bavili oko mesec dana i uz pomoć profesora stručnih predmeta iz naše škole i mentora iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ uradili smo tehničko rešenje, poslovni plan, zatim smo to modelirali. Ponudili smo komletan projekat koji može biti primenjen u praksi veoma brzo – ističe Boško.

Stefan Nikolić navodi da se i žiri Foruma slaže da projekat „Zelena energija za zelena vozila“ može biti veoma brzo realizovan, ne samo u Srbiji, već i u drugim evropskim zemljama.

– Projektom smo predvideli da se baterije električnih automobila, trotineta, skutera pune uz pomoć obnovljivih izvora energije, a njihovo korišćenje direktno utiče na smanjenje zagađenja vazduha. Ukupna vrednost jedne takve stanice za punjenje baterija za električna vozila je oko 50 hiljada evra – navodi Stefan.

– Veoma je važno da su članovi tima potpuno razvili svoj inovativni poslovni model, napravili finansijske projekcije i da su osposobljeni da prezentuju svoje ideje pred investitorima od kojih mogu da očekuju finansijska sredstva kako bi ih i realizovali. Ovaj tim ima podršku Tehničke škole, ali i našu u smislu povezivanjem sa dostupnim izvorima finansiranja njihovih inovativnihih rešenja – kaže Danijela Panić, viši savetnik za početnike u biznisu u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Zlatibor“ i podseća da je ovaj tim WT&SP, kao jedan od predstavnika svoje škole, prošle godine učestvovao i pobedio na Start – ap kampu u prezentovanju inovativnih ideja, a to je bila ideja rampe za osobe sa invaliditetom u javnom gradskom prevozu, koje je organizovala Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ u Užicu.

– Značaj njihove pobede na Forumu još je veći, ako uzmemo u obzir činjenicu da su pobedu odneli u jakoj konkurenciji studenata četiri univerziteta iz Srbije i da su jedini srednjoškolci koji su nastupali. Inače, RRA „Zlatibor“ potpisala je Sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji sa svim srednjim školama u Užicu, kao i sa Akademijom strukovnih studija i u budućnosti planiramo još intenzivniju saradnju u oblasti podsticanja i razvoja inovativnosti kod mladih. Verujem da su nove pobede pred nama i da će naši učenici i studenti uspešno predstavljati svoje škole i grad na nekim novim takmičenjima – kaže Danijela.

Pred timom ovih mladih Užičana je takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji na kojem će se predstaviti sa rampom za invalide u javnom gradskom prevozu, a na takmičenju u Naučno-tehnološkom parku Čačak predstaviće projekat sa kojim su pobedili na Srpsko – francuskom forumu „Zelena energija za zelena vozila“.

– Sve što je do nas mi im pomažemo. Za komletnu investiciju ipak im je potrebno da učestvuju u većem programu koji omogućava mladim startarperima da započnu biznis i da svoju inovaciju puste u funkciju – navodi Petar Vukotić, koordinator Regionalnog inovacionog start-ap centra u Užicu.