Pocetna Društvo „Libergraf“: Povećati transparentnost informacija o projektu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u...

„Libergraf“: Povećati transparentnost informacija o projektu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi

469
0
Podelite

Dvodnevnom panel diskusijom o vodi Građanska čitaonica „Libergraf“ obeležava 25 godina postojanja i rada.

Prva panel diskusija održana je 10. maja na kojoj je razgovarano o projektu „Prečišćavanje otpadnih voda u zapadnoj Srbiji – perspektiva primene evopske direktive i standarda u izgradnji regionalnog postrojenja za tretman otpadnih voda u Požegi“.

Na skupu je rečeno da se završetak priprema dokumentacije za ovaj veliki infrastrukturni projekat u oblasti zaštite životne sredine u kome učestvuje pet opština i gradova užičke regije očekuje do marta iduće godine.

Zaključeno je da je neophodno povećanje transparentnosti informacija o projektu i da je nužno veće interesovanje i angažovanje svih učesnika u procesu realizacije uključujući republičke organe i lokalne samouprave.

Centralno regionalno postrojenje za sabiranje i prečišćavanje otpadnih voda gradiće se u Prijanovačkom polju u opštini Požega i u njemu učestvuju Užice, Požegu i Arilje, kao i Kosjerić i Ivanjica na čijoj teritoriji je planirana i gradnja dva manja postrojenja za preradu komunalnih otpadnih voda. Rečeno da je nezahvalno prognozirati koliko će projekat koštati s obzirom da još nije završen, ali da će u njegovorm finansiranju Evropska unija sigurno učestvovati sa više od 50 odsto. Planom posebne namene za gradnju PPOV Požega obuhvaćena su 172 kvadratna kilometra, a centralno postrojenje će biti zatvorenog tipa i neće biti neprijatnih mirisa, rečeno je u diskusiji.

Govorili su Miroslava Nikolić, Pravo na vodu-Polekol, Beograd, Nenad Čolić, stručnjak za komunalne vode iz Beograda, Nebojša Lijeskić, v.d. direktora „Skrapež vode“ Požega. Milomir Tucović, direktor JKP „Vodovod-Zlatibor“ Čajetina, Kristina Kalajdžić, projektna koordinatorka udruženja „Partneri Srbije“, a moderator razgovora bio je Vladan Sinđić, izvršni dorektor „Libergrafa“.

Užički „Libergraf“ nastao je pre četvrt veka uz prisustvo petnaest osnivača kao udruženje građana koje je u fokus delovanja do dvehiljadite stavilo neophodne promene u društvu i trasiranje evropskog puta Srbije.

– Zatim smo radili na osnaživanju građana da se uključe u društvene tokove, politički život i različite akcije. Sada branimo poslednje stvari koje vrede – životnu sredinu, demokratiju, ljudska prava i nadam se da ćemo uskoro početi da napredujemo, jer smo posle svega nažalost na početku. Kao što smo se prve tri godine rada borili za promene sada smo došli u situaciju da sačuvamo ono što se sačuvati može, ali kao uvek snage nam ne nedostaje – porucuje Sinđić uz napomenu da je celo civilno društvo u Srbiji trenutno na prekretnici. Sredstva se više ne obezbeđuju direktno od donatora već regrantiranjem, a državna sredstva postaju plen fantomskih NVO koje su tako maskirane u vladine o čemu svedoči i istraživanje BIRN-a o Ministarstvu za demiografiju i o tome kako su ogromna sredstva trošena bez ikakvih pravdanja i akcija.

Rezultat vidimo između ostalog i u strašnim događajima proteklih dana, a sredstva su na pomenuti način dodeljivana i NVO koje nisu radile ništa na edukaciji mladih o nasilju – upozorava Sinđić. On dodaje da u „Libergrafu“ nisu nikada brojali akcije i inicijative koje su realizaovali i pokrenuli u proteklih 25 godina, a bilo ih je zaista mnogo. Imali su različite obuke, vršnjačke edukacije i u jednoj od njih „prekvalifikovali“ 150 ljudi da se bave frontend programiranjem, izradom sajtova, aplikacija… Izuzetno su ponosni i na poslednju akciju u kojoj su uspeli da sakupe 600.000 dinara donatorskih sredstava za nabavku preko 30 prečišćavača vazduha koje su uručili užičkim vrtićima.