Pocetna Društvo Humanitarna prodaja cveća na glavnoj ulici

Humanitarna prodaja cveća na glavnoj ulici

276
0
Podelite

Ulična akcija prodaje cveća „Cvet koji život znači“ 21. put po redu, namenjena Fondu Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke “Jefimija“ održava se sutra od 8 do 12 časova u Ulici Dimitrija Tucovića.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, 2020. godine je registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke. To znači da na svakih 100.000 oboli oko 65 žena, a umre 21. Po smrtnosti od raka dojke, Srbija se sa Crnom Gorom sada nalazi na prvom mestu u Evropi.

Od kako postoji “Jefimija“, od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke. Zvanični podaci pokazuju da je 2020. godine smrtnost u okrugu bila za skoro 10% manja u odnosu na prosek za celu Srbiju (45,5%).

Sve je to rezultat naših zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama. Akcija je podržana, kao i ranije, podržana od Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zdravstvenog centra i Opšte bonice Užice, gradskih vlasti i lokalnih donatora.