Pocetna Društvo Užice: U toku prijava za subvencije

Užice: U toku prijava za subvencije

664
0
Podelite

Poljoprivrednici grada Užica i ove godine mogu da računaju na podršku lokalne samouprave u razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Podnošenje zahteva počelo je 10. maja i do sada je u Kancelariji za poljoprivredu primljeno 200 zahteva što svedoči o velikom interesovanju.

Prema rečima gradskog većnika Slobodana Kuzmanovića za direktne subvencije užičkom agraru ove godine izdvojeno je 45 miliona i tri miliona je usmereno u Fond za razvoj poljoprivrede koji je osnovan u saradnji sa Fondacijom Divac i RRA Zlatibor.

– Ove godine opredelili smo 8 miliona više nego prošle godine za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Po dobijanju saglasnosti Ministarstva poljoprivrede raspisali smo javni poziv za subvencije 10. maja ove godine. Poljoprivrednici su već aplicirali i dobili smo 200 zahteva, a najveće interesovanje vlada za poljoprirednu mehanizaciju – kaže Kuzmanović uz navođenje osnovnih uslova koje proizvođač mora da ispuni počev od toga da je gazdinstvo registrovano. Podrška pribavljanju dokumentacije ostvaruje se preko E uprave ili u Kancelariji broj 12 u upravi grada. Subvencijama su pokrivene sve oblasti poljoprivrede – govedarstvo (nabavka teladi, junica, krava), ovčarstva (jagnjad, ovce, ovnovi, koze, jarad), vinjarstva (suprasne nazimice) i drugo. I ove godine Grad subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije (sistemi za navodnjavanje, protivgradne mreže, mreže za zasenjivanje, oprema za plasteničku proizvodnju, muzilica, laktofrizi), Zatim nabavka sertifikanog materijala za voćarstvo, organsku proizvodnju i nabavku sadnog materijala, a grad subvencioniše i sertifikaciju, nabrojao je većnik za poljoprivredu..

–  Prošle godine maksimalan iznos subvencije iznosio je 280.000 dinara po svim merama, a ove 360.000 dinara i limit je povećan.  Poljoprivrednici mogu po više mera da konkurišu, ali je maksimalan iznos 360.000 dinara – navodi Kuzmanović uz napomenu da ukupan iznos ne može preći navedeni iznos.. Grad je organizovao besplatan prevoz za odlazak na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu 23. maja i u toku je prijava zainteresovanih poljoprivrednika.