Pocetna Društvo Građani Užica najviše u Srbiji uključeni u rad lokalne samouprave

Građani Užica najviše u Srbiji uključeni u rad lokalne samouprave

505
0
Podelite

Građani Srbije nisu dovoljno uključeni u odlučivanje na lokalnom nivou, zaključak je istraživanja švajcarske organizacije “Helvetas” i Transparentnosti Srbija. Nijedna lokalna samouprava u Srbiji nije uspela da u potpunosti uključi građane u odlučivanje na lokalnom nivou.

Za novo igralište, asfaltiranu ulicu i oko 50 projekata u poslednjih nekoliko godina u Užicu su glasali građani. Zbog toga jedino Užice ima titulu lokalne samouprave u kojoj građani sa više od 60 odsto učestvuju u javnim politikama koje kreiraju gradski oci i utiču na to kako će se trošiti novac iz lokalnog budžeta.

“U ovoj godini, u okviru i ovog projekta dodatni akcenat stavljamo i na osetljive grupe, dakle imamo garantovano učešće odnosno mogućnost realizacije projekata za osetljive grupe a takođe i ono što smo u Užicu od ove godine uveli jeste i učešće mladih u okviru srednjih škola. Dakle postoji poseban budžet za srednje škole gde mladi predlažu konkretne projekte“, kaže član graddskog veća Užica Miodrag Petković.

Za unapređenje učešća građana u odlučivanju u ovoj i narednoj godini obezbeđeno je 110 miliona dinara od čega je 40 odsto od švajcarske vlade.