Pocetna Politika Zahtev za smenu većnika Sinđelića

Zahtev za smenu većnika Sinđelića

696
0
Podelite

Uprkos nevremenu praćenom pljuskovima i grmljavinom održan je četvrti protest „Užice protiv nasilja“ uz učešće više od sto građana.

Večeras je izostala je uobičajena šetnja, a okupljenima na platou ispred Gradske kuće predočen je i novi zahtev za smenu gradskog većnika za mesne zajednice Vladimira Sinđelića (SNS) zbog „brutalnog i nasilnog pritiska na zaposlene da se obezbedi kvota za odlazak na kontramiting SNS-a u Beograd“ 26. maja.

Pored zahteva generalnog protesta „Srbija protiv nasilja“ od smene saveta REM-a do smene ministara Gašića i Vulina, novi zahtev užičkog protesta pročitala je maturantkinja Užičke gimnazije Danijela Dedović.

– Iznetim zahtevima organizatori protesta „Užice protiv nasilja“ pridružuju se zahtevu za hitnom smenom člana Gradskog veća Vladimir Sinđelića koji je vršio pritisak na direktore osnovnih i srednjih škola, javnih preduzeća i ustanova da obezbede zahtevani broj zaposlenih koji će prisustvovati kontramitingu. Javnost je o ovome obaveštena službenom zabeleškom koju je napisala Zorica Vesović, direktorka Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetanjama u razvoju Miodrag. V Matić – navodi se u zahtevu posle čega je u celini predočena i zabeleška u kojoj se kaže:

– Dana 18.5. 2023. godine u 8.59 sati sa privatnog broja telefona me je pozvao gospodin Vladimir Sinđelić, član Gradskog veća za mesne zajednice Grada Užica i obavestio da se u Beogradu 26. maja održava kontramiting vladajuće SNS stranke i od mene kao direktora ustanove tražio kvotu, odnosno da povedem 10 zaposlenih na isti. Odbila sam zahtev iz razloga što je petak radni dan i što ne bih bila u mogućnosti da organizujem adekvatnu nastavu za decu i učenike sa smetanjama u razvoju, a i nisam član ni jedne partije. Zaposlena sam u ustanovi od 1985. godine i ovo je prvi put da se desila ovakva situacija. Napominjem da je predsednik RS Aleksandar Vučić lično izjavio medijima ukoliko bude bilo prisile za odlazak na kontramiting da se on lično obavesti o tome. Time i pišem ovu službenu zabelešku u slučaju da moram da objašnjavam svoj stav zašto sam citiram V.S. „odbila kvotu“ – navodi se u ovom dokumentu koji se može pročitati i na pojedinim fejsbuk stranicama.

Učesnici protesta smatraju da zahtev za hitnom smenom proizilazi iz Sinđelićevog sramnog postupka kao čina nasilja nad slobodom, ličnim i profesionalnim integritoetom svakog građanina.

– Smatramo da u društvu koje se zalaže na hiljade i hiljade građana Srbije nema mesta nasilju bilo koje vrste te da lokalni vlastrodršci koji zloupotrebljavaju svoju poziciju moći moraju snositi istu odgovornost kao i nalogodavci na republičkom nivou – kaže se na kraju zaheteva protesta „Užice protiv nasilja“ koji je po četvrti put održan uz prisustvo više desetina građana ovoga puta ispod kišobrana.