Pocetna GKC Izložba Duška Miloševića “Kule i gradine”

Izložba Duška Miloševića “Kule i gradine”

332
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru Užice otključavanjem katanca otvorena je izložba akvarela i pastela pod nazivom „Kule i gradine“ Duška Miloševića koju čini tridesetak radova. Izložba je otvorena do 15. juna.

Izložba Duška Miloševića (1955), arhitekte, do sada je priređena 18 puta, a ovog puta mogu je videti i Užičani. Ciklus „Kule i gradine“ čine akvareli koje Milošević radi od 2017. i do sada je nastalo 70 slika kula i skoro isto toliko gradina. Među kulama koje su bile autorova inspiracija je i kula u Užicu. Izloženo je i nekoliko pastela.

– Tema mojih slika je arhitektura i istorija, tradicija građenja Srba na prostorima Balkana, ne samo u Srbiji, a gradine su jedan lepi, stari naziv koji je naš narod smislio i u Srbiji ima dosta lokaliteta koji imaju baš takav naziv – navodi Milošević i o temi svojih slika ističe da je „arhitektura toliko široka da je ona neiscrpna“.

– Nisam ja izašao iz arhitekture, već sam eventualno izašao iz arhitektonskog projektovanja. Mislim da čovek u određenom trenutku potroši vreme svoje profesije za koju se školovao, ali ipak, kao ja, ostane unutar svoje matične preokupacije i vrati se onome zbog čega je, na kraju krajeva i upisao arhitekturu, a to je kod mene crtež – kaže Milošević koji je i autor šest knjiga čije su teme vezane za likovnu umetnost.

Prema rečima Filipa Baralića, direktora Gradskog kulturnog centra, koji je i otključao katanac čime je simbolično označeno otvaranje izložbe, Milošević vešto vlada akvarelom i pastelom, a interresantno je ,,kako se igra i vertikalnom perspektivom. Motivi su iz srpskog nacionalnog nasleđa kao što je srednjovekovna arhitektura, ali i likovi iz istorije koje vešto uklapa u svoje kompozicije“.

O slikama Duška Miloševića, nadahnuto je govorio i pesnik Slobodan Ristović.