Pocetna Politika Protest: Istrajati do konačne pobede

Protest: Istrajati do konačne pobede

277
0
Podelite

Na šestom protestu „Užice protiv nasilja“ rečeno je da vlast ignoriše zahteve građana već  šest nedelja i da protesti dobijaju novi oblik, jer Srbija mora da stane da bi nasilje prestalo.

Na skupu koji je po jakoj kiši održan ispred Gradske kuće uz prisustvo nekoliko desetina Užičana na zahteve je podsetila Jelena Prokić navodeći između ostalih „hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru i hitno ukidanje ovakvih programa“ i smenu gradskog većnika Vladimira Sinđelića, koji je uoči kontramitinga SNS-a 26. maja ove godine „vršio pritisak na direktore osnovnih i srednjih škola da obezbede zahtevan broj zaposlenih koji će prisustvovati kontramitingu“.

– Istrajmo do pobede, da ona bude konačna i da na kraju svega stavimo tačku i uradimo sve što nismo uradili 6. oktobra – poručila je na kraju Prokić koja je po struci inženjer poljoprivrede. U osvrtu na trenutno stanje u agraru ona kaže da je blaga reč „katastrofa“ s obzirom na to koliko su poljoprivredne kulture i zemljište stradali tokom ove tromesečne kiše.

– Teren na kome se krećem u velikoj meri je poplavljen. Situacija je užasna, a poljoprivrednici u velikom problemu. Niko im ništa ne kaže i sva pomoć države se svodi na rešenje infrastrukturnih problema. U 30 opština u centralnoj Srbiji proglašeno je vanredno stanje i to su uglavnom proizvođači hrane kojima treba pomoć – navodi Prokić. Kaže da su oranice i livade poplavljene, da izostaje prošle godine „obećana“ visoka cena maline i da joj nije jasno kako će zimus seljaci prehraniti stoku kad je kukuruz gotovo uništen. – Ne postoji grana poljoprovrede koja kod nas nije ugrožena, ali u Evropi su bez obzira na liberalizaciju sve zemlje zaštitile svog proizvođača visokim subvencijama što kod nas nije slučaj – dodaje ona.

Pedagog Vesna Bogosavljević kaže da će radikalizacija protesta zavisiti od predloga organizacionog odbora protesta „Srbija protiv nasilja“ i sagledavanja dešavanja u ostalim gradovima gde se u subotu održavaju protesti, Beograda, Niša, Novog Sada.

Na pomen mogućeg postavljenja Slavice Đukić Dejanović za ministra prosvete Bogosavljević kaže da „ne očekuje mnogo, ali da kada bi mogla da sasluša prosvetne radnike, njeni potezi kao i svakog drugog ministra trebalo bi da budu „korenita reforma školskog sistema, od predškolskih ustanova do fakulteta uključujući preispitivanje Bolonje“.

Dr Željko Bacotić, predsednik užičkog odbora iz Demokratske stranke dodaje da budućnost protesta zavisi od istrajnosti građana.

– Bez istrajnosti i odlučnosti građana nema drugog mehanizma da se nešto u društvu promeni – navodi Bacotić i dodaje da su protesti sinhronizaovani i da ima efekta šetati, jer su građani na ulici zato što sistem ne funkcioniše. Ističe da su u najavi vanredni parlamentarni izbori koji će „poraniti“ dve i po godine.

– Vlast jeste uzdrmana, ali čini sve da ne ispuni ništa od zahteva protesta, jer oni direktno pogađaju njen apsolitistički mehanizam. Zahtevi se odnose na poluge vlasti na kojima počiva, a jedna od njih su režimski mediji. O medijskim slobodama i činjenica da nema televizijskog duela političkih aktera jedanaest godina, a samim tim nema ni drugog mišljenja. Ali zato imamo medijsko favorizovanje švercera oružja i narkodilera, raznih vidova kriminala, dok se akademici, profesori, lekari i drugi ljudi koji doprinose napretku društva medijski linčuju što ne misle kao vlast – zaključuje Bacotić.

Protest je protekao mirno, bez uobičajene šetnje glavnom ulicom praćen pljuskom koji se sručio na grad.