Pocetna Društvo Podela opreme za primarnu separaciju otpada u Užicu

Podela opreme za primarnu separaciju otpada u Užicu

337
0
Podelite

“Primarna separacija otpada za grad Užice veoma je važna tema, kojoj već nekoliko godina unazad pristupamo veoma ozbiljno, kako kroz naše strateške planove i odluke, tako i realizacijom brojnih projekata”, istakao je Dragoljub Stojadinović  zamenik gradonačelnice Užica, obraćajući se na događaju posvećenom promociji projekta “Odvajamo”, čija realizacija je otpočela u martu mesecu.

Prema njegovim rečima, donacija od 540 hiljada evra u vidu opreme i vozila, za grad je veoma vredna, ali su kako ističe daleko vredniji benefiti koje ćemo imati nakon uspostavljanja sistema primarne separacije otpada u više od 5 hiljada domaćinstava.

“Naši sugrađani dobiće mogućnost da poput građana širom Evrope odpad odlažu na jasno definisan način i time u velikoj meri i sami budu odgovorni za očuvanje životne sredine. Sa druge strane naša komunalna preduzeća uspostaviće održiv sistem upravljanja otpadom, a na telu deponije završavaće veoma male količine otpada, koji ne podleže procesu reciklaže ili dalje prerade. Zbog toga i kao i pre nekoliko meseci kada smo građanima Užica poslali veoma važnu poruku iz Gradske opštine Sevojno, i danas želimo da ih pozovemo da se uključe u realizaciju ovog, za sve nas, značajnog projekta. Svesni smo da će kao i na svakom početku biti problema, nedoumica i pitanja ali i spremni da na njih odgovorimo. Iskreno se nadam da ćemo, naravno u saradnji sa građanima, jer bez njih je to nemoguće, uspeti da odgovorimo ovom zadatku, jer želja nam je da se sa ovim poslom nastavi sve dok i poslednje domaćinstvo u Užicu ne bude u sistemu primarne separacije otpada”.

Kroz ovaj projekat, koji se realizuje kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP 2) finansiran od strane IPA 2017, Minstarstva zaštite životne sredine i Švedske vlade Užice je dobilo dva vozila za sakupljanje i transport otpada, 5 350 kanti, 570 kontejnera za suvi otpad i 124 kontejnera za staklo. JKP “Bioktoš” kao nosilac aktivnosti uključilo se sopstvenim sredstvima za nabavku crnih kanti za mokri otpad i deo opreme već je podeljen. Prema rečima direktora tog preduzeća Aleksandra Popovića podeljeno je po 636 plavih i crnih kanti, 162 kontejnera za selektovan otpad i 32 kontejnera za staklo i prve količine selektovanog otpada već su upućene na deponiju “Duboko”. Do sada je u Gradskoj opštini Sevojno prikupljeno ukupno 4,56 tona primarno selektovanog otpada iz kanti koje su dodeljene građanima.

“Sam projekat odvajanja kućnog otpada u Užicu možemo da nazovemo i kao projekat za našu decu, za lepšu, zdraviju i čistiju budućnost naše dece. Odvajanje otpada zapravo je nemerljiv doprinos našoj zajednici i društvu i naš cilj jeste pravilno selektovanje otpada, konstantno povećanje količine recikliranja u cilju zdravije životne sredine za nas i generacije koje dolaze. Ovim projektom pokriven je veći deo domćinstava u Sevojnu i nastavljamo u delu Užica gde smo stali kod prethodnog projekta. Prve kante će dobiti ona domaćinstva koja su do sada imala problem sa odlaganjem otpada i onde gde možemo prići sa našim vozilima i opremom. Edukacija građana je konstantna i na tome ćemo raditi i dalje. Pred nama je jasan cilj na putu do kojeg idemo zajedno, a to je naša budućnost”.

Primarna selekcija doprineće pre svega smanjenju količina otpada koje ne podležu procesu reciklaže i dalje prerade a samim tim i očuvanju životne sredine i tela Regionalne deponije “Duboko”, o čemu je govorila Tanja Knežević.

“Ono što je bitno plava kanta kada dođe u “Duboko” nakon odvajanja reciklabilnih sirovina sa komercijalnom vrednošću, koje mogu ići na dalju reciklažu ostaje frakcija koja ide u cementnu industriju za proizvodnju energije. Takođe nama Užičanima najbolji motiv za odvajanje otpada treba da bude to što je regionalna deponija na našoj teritoriji, plava kanta se iskoristi 100 odsto i ništa se ne deponuje, čime čuvamo našu deponiju, njen vek i životnu sredinu. Ja bih se zahvalila Užičanima koji učestvuju u projektu a one koje imaju nedoumice da dođu u Edukativni centar JKP” Duboko” obiđu deponiju razgovaraju sa nama i shvate koliki je zapravo značaj ovog projekta”.

Projekat Primarne separacije otpada (Odvajamo) se implementira u četiri regiona, podrazumeva dodelu više od 90.000 kanti i 26 auto-smećara u 17 gradova i opština ima za cilj povećanje procenta reciklaže i unapređenje stanja životne sredine.