Pocetna Kultura Tradicija koja se neguje jedan vek

Tradicija koja se neguje jedan vek

372
0
Podelite

U Narodnom muzeju Užice 20. juna, nastupom pevačkog društva „Zlatiborska vila“ otvorena je izložba Muzeja Vojvodine „Ispit zrelosti – maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“, autorki Čarne Milinković i Ljubice Otić. Izložba hronološki prati u ovom periodu razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine koje su i danas aktuelne, a izložen je samo jedan deo zbirke Školstvo i obrazovanje Muzeja Vojvodine, među kojima je rekonstruisana učionica s kraja 19. i početka 20. veka, zapisi komisija sa polaganja ispita zrelosti, svedočanstva i đačke knjižice, nastavna sredstva, školski izveštaji, sačuvani maturski tabloi, panoi koji su nekada bili odraz zahvalnosti jedne generacije svom razrednom starešini – jedan od najstarijih je iz 1890. godine, zatim udžbenici, odeća, muzika i fotografski ateljei što sve govori o društveno – političkoj i vaspitno – obrazovnoj situaciji jednog vremena.

Slavica Stefanović, direktorka užičkog Narodnog muzeja pozdravila je prisutne među kojima su bili učenici Užičke gimnazije i OŠ „Dušan Jerković“ koji su na državnim takmičenjima iz istorije ostvarili zapažene rezultate sa svojim profesorima i direktorima škola. Stefanović je podsetila da je Muzej Vojvodine u Novom Sadu matična ustanova za sve muzeje u Vojvodini, kompleksnog je tipa sa bogatim muzejskim fondom od preko 400.000 muzejskih jedinica, čuvar tradicije i kulturnog nasleđa i raspolaže brojnim muzejskim zbirkama. Osvrćući se na izložbu, Slavica Stefanović posebno je skrenula pažnju na maturske tabloe, odnosno, panoe koji su bili i ostali nemi govornici jednog vremena.

– Ono što se nameće kao zaključak o ovoj izložbi jeste tradicija koja se neguje više od sto godina i koja govori bolje od bilo kakve usmene ili pisane reči i da su prosvetne prilike ogledalo jednog društva – rekla je Slavica Stefanović.

Jedna od autorki izložbe, Čarna Milinković, viši kustos Muzeja Vojvodine, navela je da je izložba otvorena u Muzeju Vojvodine 2019. godine i da je do sada prikazana u još nekoliko gradova u Srbiji. Ona se ovom temom bavi više od decenije i po, a nastanku izložbe prethodile su godine istraživačkog rada.

– Ono što je od početka zaokupiralo moje misli to je tablo kojih u našoj zbirci ima veliki broj i naravno, nisam ih sve donela. Oni su tradicija verovatno ostala u Vojvodini iz vremena Austrougarske koji govore o jednom minulom vremenu, ali ona i danas postoji. Naš grad je svakog proleća ukrašen maturskim panoima – rekla je Čarna Milinković istakavši da je kroz izložbu htela da pokaže i period odrastanja.

– Ispit zrelosti je važan segment u svačijem životu, to je prelaz iz mladog u zrelo doba. Bavila sam se i temom kada nastaju proslave mature u današnjem smislu koje mi poznajemo pa sam iz tog razloga izložila i haljine koje nisu maturske, ali su slika i prilika jednog vremena – navela je Čarna Milinković.

Izložbu je otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti, izrazivši zadovoljstvo što je u vreme maturskih događanja priređena izložba Muzeja Vojvodine.

– Ova izložba će nas podstaći da se vratimo u prošlost i prisetimo kakav je bio naš ispit zrelosti, maturantsko veče, kako su izgledale naše škole, svedočanstva, uniforme, da u sećanje prizovemo drage likove školskih drugarica i drugova. Pozivam Užičane da posete izložbu u Narodnom muzeju i otkriju niz novih detalja o tome kako se nekada školovalo i sazrevalo u našim ravničarskim krajevima – rekao je Trmčić.

Ovom prilikom učenicima Užičke gimnazije i OŠ „Dušan Jerković“ koji su postigli zapažene rezultate na državnim takmičenjima iz istorije,Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja uručila je knjige „Istorija Užica“ u dva toma, izdavač Narodni muzej Užice. Potencijalni budući mladi istraživači i čuvari kulturne baštine i tradicije su gimnazijalci: Uroš Burlić, Sara Piplović, Marko Drndarević, a njihovi mentori su profesori Svetlana Milovanović i Budimir Radojičić. Nagrađeni osnovci su: Vladislav Lav Marjanović, Vojin Bojković, Veljko Marinković, Nemanja Matijević i Dušan Nikolić, a mentor je prof. Vesna Lijeskić.