Pocetna Politika Protest: Podrška i ponosni smo na Pavla!

Protest: Podrška i ponosni smo na Pavla!

629
0
Podelite

Uvrede na račun studenta Pavla Cicvarića iz Užica i targetiranje njegove porodice u Narodnoj skupštini od strane pojedinih poslanika vladajuće SNS-a izvele su mnoge Užičane na protest ispred Gradske kuće kako bi na ovaj način pružili podršku mladom sugrađaninu i njegovoj porodici. Jedan od njih Dragan Radović iz Krčagova kaže da se danas dvoumio da li da dođe na protest u centar grada, ali da je odluka pala tokom televizijskog prenosa zasedanja Skupštine.

– Toliko me iritirao napad u Skupštini na ovog momka, studenta koji je govorio na protestu u Beogradu i to kako su mu napali porodicu! Posle gledanja današnje Skupštine rekao sam sebi moram da idem i došao sam na protest – ispričao je Radović novinarima na osmom skupu „Užice protiv nasilja“ koji je počeo Disovom pesmom „Naši dani“ i himnom „Vostani Sebie“. Na njemu su bili i Pavlovi roditelji Radovan i Jelena Cicvarić koji su na putu  iz Beograda ka Užicu dobijali telefonom informacije od poznanika i prijatelja da se ime njihovog sina kroz uvrede provlači u Narodnoj skupštini. Pavlov otac Radovan kaže da Pavle nije dete, već odrastao čovek koji samostalno donosi odluke i koji ima podršku svoje porodice. Navodi da se Pavle prvi put suočava sa targetiranjem i razapinjanjem od strane vlasti što su njegovi roditelji doživljavali pre dvadesetak godina kao građanski aktivisti.

– Potpuno je svestan svojih postupaka i u neku ruku očekivao je da će se ovo desiti. Na žalost iz godine u goodinu, ljudi koji se nađu na putu režimu targetiraju se na najrazličitije načine. Međutim, tek kada se nađete lično u takvoj situaciji shvatate da to nije ni malo prijatno, naročito za mlade ljude koji u tome nemaju previše iskustva – priča Cicvarić. On dodaje „da je to način funkcionisanja ove vlasti“, i upozorava da se u nekom trenutku svako od nas „nađe na liniji interesa vlasti“ bilo da je u pitanju mišljenje, kuća, posao, kola…

– Mislim da je bolje krenuti u susret tom trenutku, nego bežati od njega – smatra Cicvarić i poručuje da će ova porodica iz Užica Martinovićeve lažne optužbe i laži u Skupštini Srbije najverovatnije rešavati u sudskom postupku. Doktor pedagogije Jelena Cicvarić, Pavlova majka ističe da je on jedan hrabar mladić koji je u svojoj porodici osnaživan da iskaže svoje mišljenje i stavove i u takvom duhu je i delovao na protestu u Beogradu težeći da okupi i animira studente.

– Jako smo ponosni kao roditelji što se mladost probudila i što su studenti i srednjoškolci reagovali. Naravno da nam je teško kroz šta Pavle prolazi, ali smo svesni da je to nužno i neophodno – kaže Jelena Cicvarić i poručuje drugim majkama i očevima da „ohrabruju svoje sinove i kćerke kako ne bi bili klimoglavci i poslušnici koji će zarad posla sputavati svoje mišljenje“. Ona duboko veruje da će njihova zajednica, studenti, roditelji, sugrađani reagovati i „biti leđa i pružiti podršku i tako štititi“. Jelena Cicvarić koja je jedan od osnivača Užičkog centra za prava deteta ističe da su kao roditelji beskrajno ponosni na Pavla i posebno izdvaja poruku studenata „napad na jednog od nas, jeste napad na sve nas“.

– Pavle ima snažnu podršku prvenstveno svoje porodice i ekipe studenata da ne odustane od svojih ideala, zato što smo i sami devedesetih i dve hiljadite išli tim stopama i borili se – dodaje ona i kaže „žao nam je što nismo uspeli  da ova zemlja bude bolja, a ne da neko ko izražava svoje mišljenje bude targetiran i stavljen na stub srama. Cicvarići su zajedno sa svojim Užičanima bili na čelu kolone u protestnoj šetnji trasom od Gradske kuće, preko kružnog toka kod Javne garaže, i ulicama Nikole Pašića i Dimitrija Tucovića.

Aplauz demonstrantima uputili su gosti bašte jednog užičkog restorana, a bilo je i prolaznika i pojedinih vozača koji su glasno i sirenama iskazivali svoje negodovanje tokom zastoja saobraćaja zbog kretanja kolone. Na skupu koji je protekao mirno mogli su se pročitati natpisi „Nije erski ćutati“, ili oni koji asociraju na afere „Bunga bunga žurke“ ili na tragične događaje „OŠ Vladislav Ribnikar“ i „Mladenovac“.