Pocetna Čajetina I moderno doba ima svoje vitezove

I moderno doba ima svoje vitezove

236
0
Podelite

Svečanost povodom  dodele priznanja „Vitez Srbije“ u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti, održana je u četvrtak, 29. juna, u Kulturnom centru „Zlatibor“. Po završetku svečane dodele priznanja prikazana je predstava Zvezdara teatra, monodrama „Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića, u režiji i adaptaciji Egona Savina, a u izvođenju glumca Nenada Jezdića.

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su četrnaesti put pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor i najavile početak Zlatiborskog kulturnog leta u okviru kojeg su planirane  brojne predstave, koncerti i manifestacije.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli osam priznanja, plaketa „Vitez Srbije“ iz različitih oblasti. Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Plaketa  „Vitez srpske književnosti“ pripala je Gordani Maletić koja je u svom bogatom književnom radu, između ostalog, priredila deset antologija srpske proze za decu i jednu poezije. „Vitez srpske glume“ je Nenad Jezdić, a „Vitez srpske  muzike“ je virtouz na harmonici Ljubiša Pavković. Valentina Delić dobila je Plaketu „Vitez srpske kulture“, dok je „Vitez srpskog slikarstva“ Slavko Krunić. „Vitez srpskog sporta“ je paraatletičar Nebojša Đurić, „Vitez srpske medicine“ je Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, a „Vitez srpske privrede“ Ljubiša Krstajić.

U programu koji je priređen ovom prilikom, učestvovala je dramska umetnica Vaja Dujović i vokalna etno grupa “Istočnik“.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović ovom prilikom izjavio je da je izuzetno zadovoljan što su priznanja dobili oni koji neguju i čuvaju tradiciju i koji vraćaju veru i volju u život.

– Mislim da je to nešto što bi svi mediji u Srbiji trebalo da zabeleže, jer ovo je jedini, najbolji i najvažniji način da se očuva srpska kultura i tradicija, upravo kroz rad naših dobitnika koji su davali i daju ogroman doprinos srpskoj kulturi. Naši dobitnici su ove godine posebno posvećeni deci, što još više daje na značaju ovom našem priznanju i zbog toga im od srca čestitam – zaključio je Stamatović.

Zahvalivši se na priznanju koje je dobio, glumac Nenad Jezdić, koji je prema obrazloženju žirija snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza čiji rad karakteriše raznovrsni dijapazon uloga i veliki stvaralački obim na filmu, pozorištu i televiziji.

– Čojstvo i junaštvo. Junaštvo je isto što i viteštvo, viteštvo je isto što i junaštvo, a i jedno i drugo ne idu bez čojstva, kako kaže Marko Miljanov. Glumac u ovakvim situacijama mora da se trudi da brani sebe od sebe. Sebe večeras na Zlatiboru, sa vama, sa svojim ljudima, sa svojim narodom, da odbranim od sebe onog koji se nadima, koji se gordi i koji gaji u sebi neka preterana, loša, gorda osećanja.

Vitez srpske muzike“ postao je virtouz na harmonici Ljubiša Pavković, koji je, između ostalog, objavio i antologijsku zbirku odabranih narodnih pesama pod nazivom „Narodne pesme Balkana“. Zahvaljujući se na priznanju, Pavković je rekao da bi „pre svega želeo da se najtoplije zahvali na nagradi „Vidovdanski vitez“, jer je viteštvo  iskonska tradicija srpskog naroda“ i srećan je što i na ovaj način može malo od toga da dodirne posle dugogodišnje muzičke karijere koja traje između 50 i 60 godina.

Višestruko nagrađivan likovni umetnik Slavko Krunić dobitnik je priznanja „Vitez srpskog slikarstva“. Njegove ilustracije su našle put do brojnih knjiga i časopisa, a sa francuskom književnicom Elodi Pinel je objavio knjigu „Satirikone”.

– Viteštvo je za mene čulnost, a čulnost je umetnost. Da se prepustimo čulima, a mi, laureati, ovde smo jer tu čulnost umemo da prenesemo – rekao je Krunić.

Autorka serijala emisija „Nekada davno – Srpske narodne bajke“ Valentina Delić dobitnik je priznanja „Vitez srpske kulture“ u oblasti očuvanja tradicije.

– Bajke su veze sa našim precima, sa tom divnom dalekom porodicom koja je uz vatru morala da pronikne kroz maglu tame i ispovedala nam bajke o tim tajnama. Kad-god smo u krizi, mi se zapravo pitamo ko smo. A naši preci iz bajki nam kažu: „Ne brinite, vi ste naša deca. Mi smo se već davno susreli s tom aždajom pred kojom stojite. Mi smo je pobedili i pobedićete je i vi“ – izjavila je Delićeva.

Dr Aleksandar Kamenov preuzeo je priznanje „Vitez srpske medicine“ u ime svih kolega sa Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, koji su posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez dodatne finasijske naknade, osvarili postavljen cilj – da se eliminišu liste čekanja za operacije i da se pređe na liste za njihovo zakazivanje.

– Samo sam jedan od 127 članova te velike ekipe lekara, anesteziologa, hirurga. Ni bez jednog člana ekipe ne bi bilo moguće da uradimo sve ono što smo uradili – rekao je dr Kamenov.

Priznanjem „Vitez srpskog sporta“ nagrađen je paraatletičar Nebojša Đurić, koji je na  Svetskom kupu u paraatletici u Italiji osvojio zlatnu medalju i pritom oborio svetski rekord u bacanju diska.

– Prvo bih želeo da se zahvalim Opštini Čajetina i Turističkoj organizaciji Zlatibor, kao i predsedniku opštine Milanu Stamatoviću, na ovakvoj, za mene jednoj od najznačajnijih nagrada u životu. Ipak su ljudi prepoznali nečiji rad, odricanje i uspeh koji sam, Bogu hvala, doneo svojoj državi i svom narodu – naglasio je Đurić.

Priznanje „Vitez srpske privrede“ dodeljeno je Ljubiši Krstajić, koji je investicijom u hotel „Bor baj Karizma“ značajno doprineo daljem razvoju hotelijerstva na Zlatiboru. Marketing menadžer hotela Emilija Manojlović zahvalivši se na priznanju koje je primila u ime Ljubiše Krstajića, istakla je da će otvaranje ovog hotela doneti jednu novu vrednost na Zlatibor.

– Nadamo se da ćemo time doprineti pozicioniranju Zlatibora kao jedne od najatraktivnijih destinacija za turizam na svetskoj turističkoj mapi – zaključila je Manojlović.