Pocetna Društvo Posledice nevremena u Užicu

Posledice nevremena u Užicu

831
0
Podelite

Juče u popodnevnim časovima područje grada Užica zahvatilo je olujno nevreme sa velikom količinom padavina, a reč je prema podacima meteoroloških stanica o količni od 38 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. To je kako je istakao Zoran Militrov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju količina koja značajno prevazilazi kapacitete vodotokova.

“Nismo imali klasična zapušenja, nego jednostavno je nastala situacija u kojoj nije moglo da dođe do prihvata vode u vodotokove. Ako vam kažem da je Koštički potok za samo desetak minuta porastao za metar jasno je da je reč o ogromnoj količini padavina, čak većoj od one iz 2014. godine”.

Prema njegovim rečima, najviše problema registrovano je na području mesne zajednice Volujac i  u centru grada na potezu ulice Kneza Lazara zbog zapušenja, do koga je došlo zbog pucanja zaštitne rešetke u gornjem delu vodotoka, što je opet dovelo do toga da se u zacevljenom delu nađe velika količina mulja, nanosa i drveća koje je izazvalo začepljenje.

“Problem je i dalje visok nivo vode koji onemogućava da se izvrši intervencija čišćenja, ali će se pokušatgi da se u najkraćem mogućem roku to učini. Kada je reč o ostalim delovima grada došlo je do prodora vode u pojedine objekte a imamo i oštećenja obala u delu Gluvaćkog potoka. Nevreme je zahvatilo deo Sevojna i Potpeća, tamo je došlo do nestanka struje a trentno imamo i problem sa snabdevanjem  vodom dela Potočanja i Zlakuse”.

Prema prvim podacima voda je prodrla u oko 20 stambenih i oko 15 privrednih objekata a zabeležen je i prodor vode u stambene zgrade.

“Pored otklanjanja začepljenja naš prioritetni zadatak je čišćenje velikih količina mulja koje se nalaze na javnim površinama i u samim zgradama, da bi moglo da se završi crpljenje vode i da bi se izvršila dezinfekcija objekata. Nadamo se da ćemo danas i eventualno u toku sutrašnjeg dana to završiti”, dodaje Militarov, uz poziv sugrađanima da i sami preduzmu preventivne mere.

“Sugrađani koji žive uz vodotokove znaju koje su to mere i oni to već čine, jer se ovo ne dešava prvi put. Ono što nas zabrinjava je najava novih kišnih padavina danas i u toku sutrašnjeg dana i zato apelujemo na građane da budu oprezni, a mi ćemo biti na raspolaganju, koliko naše mogućnosti dozvoljavaju da pružimo adekvatnu pomoć i zaštitu”.

Angažovana je mehanizacija užičkih javnih preduzeća, koja je trenutno na terenu i radi se na čišćenju od mulja i nanosa, kao i na ispumpavanju vode iz stambenih i privrednih objekata.