Pocetna Politika Pavle Cicvarić: Osvetlali ste obraz ovog grada

Pavle Cicvarić: Osvetlali ste obraz ovog grada

506
0
Podelite

Deveti protest „Užice protiv nasilja“ obeležilo je obraćanje studenta Pavla Cicvarića koji je učesnicima protesta poručio da su „osvetlali obraz svoga grada“.

Na skupu u Užicu zatraženo je puštanje na slobodu Katarine Petrović, policijskog službenika iz Valjeva koja je uhapšena „zato što je radila svoj posao“ i ovom prilikom pružena podrška svim hrabrim policajcima.

Pored Užičana protestu su prisustvovali i aktivisti Inicijative za Požegu i požeške „Force“ koji su sa transparentom „Požega protiv nasilja“ sa užičkim demontrantima bili na čelu kolone.

Dugogodišnji građanski aktivista, publicista Zoran Filipović rekao je na početku skupa da sve što ima da kaže bez imenovanja o kome se radi staje u jednu reč „odlazi“ što su prusutni propratili uzvicima odobravanja i skandiranjem „odlazi“.

– Zato što je život u ovoj Srbiji postao čemeran i tegoban i što nema dana da se ne desi nekakva užasna i odvratna brljotina koju nam vlast prosipa od Skupštine pa na dalje – dodao je Filipović i poručio da građanima u ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego da se „okupe i budu zajedno“ kao što to čine u 26 gradova u Srbiji, od Subotice do Niša. U najavi obraćanja sledećeg govornika Filipović je rekao da ne poznaje Đorđa Dabića „iako je neki državni sekretar“ i da zna mnoge Dabiće iz Čajetine kao dobre ljude, ali da zato zna jednog „sjajnog momka koga poznaje od rođenja i koga je gledao kako raste u krasnog momka, dobrog studenta i hrabrog sugrađanina – Pavla Cicvarića“.

Student FPN-a napadan od strane vlasti koji je zbog govora na protestu u Beogradu protiv „kulture nasilja“ postao meta kao i njegovi roditelji i na čiji račun su iznete uvrede u Skupštini Srbije od strane najviših državnih funkcionera, državnog sekretara Đorđa Dabića i ministra za lokalnu samopravu Aleksandra Martinovića govorio je pred sugrađanima. Svoje obraćanje započeo je rečima zahvalnosti na pruženoj podršci njemu i njegovoj porodici posle čega je usledio dugotrajan aplauz. Pavle je rekao da sve što mu se dešavalo u proteklom periodu dešavalo se dok je bio u Beogradu u kome nije bio sa svojom porodicom, tako da mu je sva podrška preko društvenih mreža bila dobrodošla. On je istakao da na protestima ima mnogo njegovih kolega i koleginica koji su hrabriji nego on navodeći Emiliju Milenković iz Vranja, Lazara Simića iz Kraljeva i Anđeliju Stanimirović iz Niša.

– Želim da pošaljem poruku sugrađanima, studentima, srednjoškolcima i za Pedagoški fakultet koji je ovde – priključite se našem protestu, podržite jedni druge i recite „ne ovome“ – reči su Pavla Cicvarića koji je zamolio i za aplauz hrabroj devojci Mii Purić koja je pokazala mnogo petlje tokom svega što mu se dešavalo.

Demonstranti su se zatim u protestnu šetnju uputili Obilićevom, Omladinskom, Nikole Pašića i Dimitrija Tucovića i vratili do platoa ispred Gradske kuće blokiraju saobraćaj kod dva kružna toka i par raskrsnica. Na kratkotrajan prekid saobraćaja vozači su reagovali strpljivo i nije bilo incidenata. Na skupu su pročitani zahtevi počevši od gašenja tabloida koji emituju lažne vesti što je propraćeno povicima „do pobede“.

Učesnici protesta nosili su natpise među kojima i „Student nije zapalio žito“, a skup je počeo himnom „Vostani Serbie“ i Disovim stihovima iz pesme „Naši dani“.