Pocetna Politika Istrajavajmo, kako bi izašli iz mraka

Istrajavajmo, kako bi izašli iz mraka

394
0
Podelite

Četrnaesti put od početka protesta „Užice protiv nasilja“ demonstranti su se okupili na platou ispred Gradske kuće kako bi posle obraćanja i ponovljenih zahteva krenuli u protestnu šetnju glavnom ulicom.

Deset zahteva koji nisu ispunjeni učesnici protesta nalepili su na zid sedišta lokalne samouprave i još jednom poručili da od njih ne odustaju uprkos tome što ih vlast ignoriše.

Jedini govornik bila je Jovanka Lučić iz užičkog Zeleno-levog fronta koja je poručila da su zahtevi jasno definisani, ali da ih vlast ignoriše kao način da sačuva svoju poziciju.

Ona je rekla da joj je žao što mali broj okupljenih od četvrtka do četvrtka okuplja mali broj građana i da to „ne utiče dobro na generalni osećaj građana koji dolaze na proteste“.

– Ali tu smo i istrajavamo i dok istrajavamo ima nade. Ukoliko potpuno stanemo, onda smo pristali na celokupan mrak u kome živimo i koji nam vlast servira – rekla je Lučić čije su reči propraćene aplauzom malobrojnih građana. Ona je rekla da veruje da su se svi okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo celokupnim stanjem u društvu i iskazali protest zbog užasnog stanja u društvu koje je u maju kulminiralo tragedijama i „Ribnikaru“ i Mladenovcu.

– Zalepili smo na zid gradske kuće ove zahteve da se ne izgubi iz vida šta očekujemo i tražimo. To su suštinske promene u društvu i državi dok ne postanemo svesni da smo mi ti koji treba da izdejstvuju promene, dok se ne osvestimo da su sredstva budžeta novac svih nas, građana i da to nije izmaštana suma i da nam uvek bude jako važno kako se ona troše. Ukoliko se ne potroše za nešto što nam je potrebno mi tu uslugu i bolji kvalitet života nećemo imati i to ne smemo dozvoliti – rekla je Lučić i dodala da je moramo postati svesni da je „vlast samo servis građana ma ko god da je vrši“.

Posle formiranja kolone učesnici protesta prošetali su „kraćom maršrutom“ glavnom ulicom i vratili se ulicom Kralja Petra preko Slanuše na početno mesto – plato ispred Gradske kuće.

Tokom kretanja kolone nije bilo incidenata a novo okupljanje organizatori su najavili za naredni četvrtak. Među demonstrantima bilo je i onih koji nisu bili razočarani malim brojem učesnika, jer kako tvrde „bitno je da žiži“.