Pocetna Film „Odliv mozgova“ – tema na 18. Kampu Interakcija

„Odliv mozgova“ – tema na 18. Kampu Interakcija

485
0
Podelite

U nedelju, 6. avgusta, dolaskom petnaest učesnika, studenata filmskih akademija iz 12 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kina, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija), počeo je 18. Interakcija: studentski filmski kamp. Studenti su se okupili u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali u Čačak, Užice i Požegu, gde će podeljeni u tri ekipe snimiti tri kratka dokumentarna filma na temu „Odliv mozgova“.

Užičku ekipu predvodi izraelsko-švajcarska rediteljka Jarden Malka Bone iz Tel Aviva, koja ja završila diplomske studije na filmskom departmanu Minshar umetničke škole u Tel Avivu, s fokusom na režiju i montažu igranog i dokumentarnog filma.

U čačanskoj ekipe je Korali Gordon, rediteljka dokumentarnih filmova i montažerka iz Francuske Polinezije. Trenutno, u pauzi studija, uz podršku Francuskog nacionalnog centra za kinematografiju, režira svoj kratki dokumentarni film u Egiptu.

Treću ekipu učesnika koja će boraviti u Požegi predvodi Bohao Liu iz Kine, koji je diplomirao filmsku režiju i dramaturgiju na Univerzitetu u Njujorku i Londonskoj filmskoj školi (LFS). Njegov diplomski film, kratkometražni dokumentarac Eagles Rest in Liangshan (Orlovo utočište u Liangšanu) iz 2021, osvojio je studentskog Oskara, Emi nagradu, kao i nagradu Američkog udruženja reditelja (DGA). Takođe, njegov kratki hibridni film When a Rocket Sits on the Launch Pad (Dok raketa čeka na lansiranje) prikazan je na na Berlinalu u takmičarskoj selekciji Generation 14plus 2023. Tenutno završava doktorske studije iz filmske teorije i prakse u Parizu.

Pored troje reditelja, učesnici i učesnice ovogodišnjeg kampa u sektorima kamere, montaže, zvuka i produkcije su: snimatelji – Kamilo Viljamizar Plazas iz Kolumbije, Jovana Berar iz Srbije i Manas Krišna iz Indije; studentkinja iz Nemačke Luisa Navka, Argentinac Ignasio Banjol Leal i Marijana fon Zekendorf Asis iz Brazila su snimatelji i dizajneri zvuka, a montažu filmova će potpisati Tai Inbar iz Izraela, Pablo Biedma Nunjez iz Španije i Navaš Ali Tiruvalur iz Indije; organizatori ekipa su studenti produkcije iz Beograda Nikola Pavlović i Nikola Petrović, kao i Tara Milošević, studentkinja iz Holandije.

Učesnici su pronašli svoje priče i junake i snimaju dokumentarce na temu „Odliv mozgova“. Srbija je u Evropi (sa zemljama Zapadnog Balkana) na vrhu liste po iseljavanju mladog obrazovanog stanovništva. Popis iz 2022. pokazuje najveći pad broja stanovnika u Šumadiji i zapadnoj Srbiji (196.906 ljudi). Čačak, Užice i Požega suočavaju se sa problemom odliva mozgova u okviru unutrašnjih i spoljašnjih migracija, što ove sredine suočava sa teškim demografskim i ekonomskim posledicama. Učesnici Interakcije će kroz dokumentarni film u interakciji sa meštanima ova tri grada, progovoriti na ovu temu.

Nakon snimljenog materijla za filmove, 14. avgusta, sve tri ekipe će se okupiti u Čačku, gde će do 21. avgusta montirati filmove. Produkcija filmova se odvija od mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja. Podšku učesnicima Kampa u svim fazama pruža tim Interakcija kampa, kao i članovi lokalnog saveta Interakcije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada. Od 16. avgusta u Čačku će se učesnicima Kampa, prodružiti učesnici Radionice, Teen Doc-a, IVA.lab, Meet2Talk programa, a tada će biti i otvoren 2. Interakcija Festival kratkog dokumentarnog filma.

Foto: Ana Melentijević

NFC “Filmart” realizuje projekat „Interakcija 2023” u sklopu projekta „Prestonica kulture Srbije 2023 – Čačanska rodna“ uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Western Balkan Fonda, Cinnamon Filmsa i drugih partnera i sponzora. Medijski sponzori su RTS, Radio Beograd 2, SEEcult i Danas.