Pocetna Društvo Krenuli vozići do „StaParka“

Krenuli vozići do „StaParka“

1990
0
Podelite

Zelenom stazom kroz klisuru Đetinje, na relaciji Gradska plaža -Staparska banja – Arheološki park na otvorenom „StaPark“ do 1. novembra u skladu sa vremenskim prilikama, saobraćaće dva električna turistička vozića svakog petka, subote i nedelje u sedmici. Vožnje su besplatne za sve. Realizacija ovih turističkih vožnji je u nadležnosti JP „Veliki park“.

Električne turističke voziće Grad je nabavio prošle godine za šta je izdvojeno dva miliona dinara, a svaki može da preveze po 13 putnika. Oni će biti na raspolaganju kako Užičanima, tako i svim zainteresovanim turistima da se provozaju prelepom klisurom reke Đetinje koja je uz velike napore i materijalna ulaganja Grada, a uz podršku reosrnih ministarstava konačno zaštićena i proglašena predelom od izuzetnih odlika, da posete Staparsku banju, ali i Arheološki park na otvorenom „StaPark“. Gradonačelnica dr Jelene Raković Radivojević je podsetila da od sada klisurom Đetinje, zelenom stazom, neće više saobraćati motorna vozila, tako da se njome i pešaci i biciklisti mogu nesmetano kretati. Za motorna vozila obezbeđen je alternativni put.

– Tokom protekla dva meseca uspeli smo da sfaltiramo putni pravac Radojičića kula – Staparska banja u dužini od 2,5 kilometara zašta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 17 miliona dinara, dok je ukupna vrednost svih izvedenih radova na ovom putnom pravcu oko 30 miliona dinara – rekla je gradonačelnica ističući da će Grad nastaviti i dalje da razvija ne samo ovaj već i sve druge turističke lokalitete na području grada.

Turististički vozići saobraćaju do Staparske banje, odnosno, Arheološkog parka na otvorenom „StaPark“, koji svi zainteresovani mogu posetiti svakog petka, subote i nedelje od 11 do 18 časova, a počinju i radionice za decu u saradnji sa RRA „Zlatibor“ koje će biti održavane svake subote i nedelje. Cena karte za razgledanje i ulazak „StaPark“ je 150  dinara, za decu do sedam godina ulaz je besplatan. Za učešće u radionici potrebno je izdvojiti 300 dinara.

Prema rečima direktorke TO Danijele Đorđević Arsić, uvođenje turističkih vozića znače mnogo za turističku ponudu grada i navodi:

– Cena karte za posetu parku i za učešće dece u radionicama simbolična je, nije komercijalna i moram da istaknem da svaka radionica ima svoj kreativni tim, plan i program rada i nadzor stručnih animatora tako da su deca bezbedna.

Snežana Milisavljević, predstavnica RRA „Zlatibor“, istakla je da će se RRA „Zlatibor“ u saradnji sa TO Užice potruditi da i ove kao i prethodnih godina sve posetioce naselja, prevashodno najmlađe, obraduje vrlo interesantnim sadržajima. Prva radionica koja je u „StaParku“ namenjena deci od 6 do 12 godina predviđena je 12. avgusta u 17 časova, a tema je arheologija.

– Sa decom će raditi arheološkinja koja će ih polako uvoditi u svet neolita i praistorije. Tokom svih meseci dok naselje bude otvoreno, svi posetioci biće blagovremeno obavešteni o potencijalnim sadržajima. Osim radionica koje su posvećene arheologiji, biće organizovane i radionice za izradu nakita, za slikanje na kamenu, zidno slikarstvo, kulinarstvo – rekla je Snežana Milisavljević.

U „StaParku“ počela je da radi i suvenirnica, a  sve potrebne informacije, kao i o redu vožnje turističkih vozića, zainteresovani modu dobiti na Info pultu na gradskoj plaži kod starog železničkog mosta, ali i u Turističkom informativnom centru TO Užice na glavnoj ulici.

Nenad Đokić, direktor JP „Veliki Park“ navodi da će se prevoz električnim vozićima obavljati po utvrđenom redu vožnje, a vozići će kretati naizmenično. Prvi polazak predviđen je za 10 časova, zatim u 11, 13, 14, 16 i 17 časova. Prvi povratak iz neolitskog naselja, odnosno iz Arheološkog parka na otvorenom „StaPark“ je 12,30 časova, a poslednji u 18,30 časova.

– Oba vozila su registrovana, apsolutno tehnički ispravna, na električni su pogon, brzina je ograničena, a maksimalna je 20 kilometara na čas. Građani i turisti će na info pultu na gradskoj plaži preuzeti karte i predati ih našim vozačima koji će pre svakog polaska saopštavati putnicima pravila koja se tiču bezbednosti tokom vožnje – rekao je Đokić.

Полазак са Градске плаже Долазак у Стапарску бању
10:00 10:30
11:00 11:30
13:00 13:30
14:00 14:30
16:00 16:30
17:00 17:30
Полазак из Стапарске бање Долазак на Градску плажу
11:30 12:00
12:30 13:00
14:30 15:00
15:30 16:00
17:30 18:00
18:30 19:00