Pocetna Region Zagrli tradiciju – oseti srce

Zagrli tradiciju – oseti srce

690
0
Podelite

– Ove godine Udruženje „Era“ organizuje jubilarni 15. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, pa smo se potrudili da povećamo broj zemalja učesnica, i uspeli smo da dođemo do simboličnog broja 15-rekla je za „Vesti“ Ivana Cvetković, potpredsednica Udruženja „Era“

Program festivala se odvija na tri lokacije, a u dve države. U Užicu program traje od 15. do 19. avgusta, dok će deo festivalskog programa će biti paralelno održan i 17. avgusta u Višegradu, a 16. i 17. avgusta na Zlatiboru. Pored osnovnog, folklornog programa, koji podrazumeva festivalske koncerte u večernjim satima, festival obiluje brojnim pratećim saržajima. Neki od njih su humanitarna akcija „Licidersko srce deci“, folklorne igraonice, izložba narodnih nošnji zemlja učesnica, izložba fotografija Dragana Karadarevića, izložba grnčarskih radova – dečijih radova sa prethodnih festivala, velika zumba žurka, istraživačka igra – Obilazak grada Užica kroz igru, poseta turističkim destinacijama u Zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj, plovidba kanjonom reke Drine od Perućca do Višegrada, stručna tribina „Deca čuvari tradicije“, ali i drugi kulturno – zabavni sadržaji, kojima smo se trudili da gostima predstavimo naš kraj u što lepšem svetlu.

Da li samo Udruženje „Era“stoji iza ovakve organizacije?

Za ovakav festival potrebno je mnogo podrške. „Era“ jeste idejni tvorac i organizator, ali ne smemo zaboraviti suorganizatore – Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turističku organizaciju „Zlatibor“. Ove godine smo imali podršku Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova (Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu). Svakako, tu je podrška sponzora i prijatelja festivala, kao i organizacija i ustanova koje su dale veliki doprinos. Važna karika u našem radu su i volonteri, mladi ljudi, uglavnom folklorci, koji stižu sve ono što mi ne možemo, i na usluzi su grupama koje su učesnici festivala. Ovo je i prilika da se zahvalimo svima koji su već godinama uz „Licidersko srce“.

Šta biste izdvojili kao najznačajnije za protekle godine?

Najznačajnija je lepa atmosfera koja traje sve vreme festivalskih dana, prijateljske veze koje se tada stvaraju i koje traju i dan danas. Za naš grad bismo izdvojili činjenicu da sve veći broj sugrađana pozdravlja festival i njegove učesnike, rado izlaze na ulicu, na Trg, da aplauzom nagrade decu sa raznih meridijana, koja donose melodije, igru i pesmu i duh svojih krajeva. Tada nam je srce puno.

Da li se posebno pripremate za jubilarni 15.festival „Licidersko srce“?

Sama činjenica da dolazi do sada najveći broj dece – učenika festilava, iz čak 15 zemalja, više je nego dovoljna. Naime, radi se o daleko najvećoj dečijoj međunarodnoj manifestaciji ovog tipa u ovom delu Evrope. Spremamo nekoliko iznenađenja, koja se prevashodno odnose na defile, pa je onda ovo i poziv da nas 15. avgusta bude što više na defileu u Užicu, da zajedno pozdravimo mladost.

Kada razgovarate sa učesnicima Festivala šta oni izdvajaju vezano za našu zemlju i festival?

Učesnici festivala stalno ističu ljubaznost i gospoprimstvo. To je je uvek u prvom planu, a onda i lepote Zapadne Srbije i Republike Srpske. Oduševljeni su Starim gradom i hidrocentralom, Crkvom Svetog Marka, užičkim česmama, Zlatiborom, Drinom, Andrićgradom, Mokrom Gorom… nisu imuni ni na pršutu i kajmak. Festival ima knjigu utisaka, koja je puna lepih, zanimljivih i duhovotih komentara, ali se skoro svi završavaju isto – sa željom da se ponovo vidimo u Užicu. Kada prođe 15. festival, pa negde na jesen, biće objavljena monografija, gde će nekoliko stranica biti posvećeno baš ovoj knjizi utisaka. Onda ćemo Imati priliku da pričamo više to tome.

Ove godine objavljena je i monografija o Udruženju „Era“ koje je organizator Festivala? Šta biste izdvojili?

Monografija“Era sa ovoga svijeta“ je autorsko izdanje prof. Dr Danijele Vasilijević. To je nešto drugačija, emocijom nadahnuta priča o Erinih prvih 20 godina, kroz reč, fotografiju, pošalicu, stih. Promocija je održana 23. maja u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Užicu. Učestvovali su Erini igrači, pevači i muzičari, a među gostima su bili osnivači, prijatelji i saradnici. To isto veče održana je i promocija drugog audio izdanja Erinih pevačkih grupa, pod nazivom „Trag“. Potrudili smo se da ovom monografijom i CD-om ostavimo trag. A radeći sa mladima, nadamo se da će neko umeti te tragove da vidi, ceni i sledi.

Kakvi su planovi za naredni period?

Posle festivala, slede pripreme za novu igračku sezonu, a već krajem septembra naši mlađi igrači putuju na folklorni festival u Hanioti, u Grčku. Naravno, potrebno je odmah krenuti u pripremu narednog festivala koji se održava u godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture, pa je to dodatna odgovornost i podrazumeva organizaciju dodatnih, novih sadržaja u okviru festivalskog programa.

Šta je vama lično najvažnije vezano za rad Udruženja i Festival?

Udruženje je osnovano 2002. godine, a festival je pokrenut 2009. godine, kao plod našeg znanja, iskustava, želja i verovanja da se duh tradicije sveta može sabrati i osetiti u našem gradu. Ovogodišnji slogan to i kaže: Zagrli tradiciju – oseti srce. Smatram bitnom ovu neraskidivu vezu između Ere i festivala, način na koji nas ljudi prepoznaju u misiji očuvanja, negovanja i predstavljanja nematerijalnog blaga, ali i vaspitanja i obrazovanja mladih naraštaja. I na kraju, najvažniji su ljudi, koji svojom energijom, snagom, ličnim delovanjem ostavljaju trag u vremenu. Oni ti koji nose teret i čine da nešto traje. E baš to je najvažnije – ljubav, prijateljstvo, podrška i međusobna tolerancija je ono što nas veže i čuva.

– Na festivalu ove godine učestvuju dečiji folklorni ansambli iz Grčke, Gruzije, Kine, Kanade, Mongolije, Bugarske, Hrvatske, Slovačke, Poljske, Crne Gore, Egipta, Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Meksika, Turske i Srbije. To je ukupno oko 1200 dece od 10 do 16 godina – istakla je Cvetković.

Poruka za kraj: Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja! Vidimo se 15. avgusta!