Pocetna Društvo Sprečimo pljačku gradskog budžeta od 7,5 miliona evra

Sprečimo pljačku gradskog budžeta od 7,5 miliona evra

679
0
Podelite

Jedanaest stranaka užičke opozicije i Udruženje građana i Sindikat „Sloga“ traže stavljanje van snage skupštinske odluke o javno-privatnom partnerstvu za održavanje javne rasvete i zamenu led sijalica.

Opozicija smatra da bi na taj način gradski budžet bio opljačkan za 7,5 miliona evra, jer kako kažu za ovaj posao ponude su svega 300 miliona dinara, a ne preko 10 miliona koliko je planirano na period od deset godina.

Okupljeni na platou ispred Gradske kuće predstavnici opozicije su najavili akciju „Stop pljački“, uključujući tribine, prikupljanje potpisa za peticiju i podnošenje krivičnih prijava protiv članova Gradskog veća kao predlagača sporne odluke.

Povodom zahteva za poništenje odluke zajednički su nastupili Sindikat i Udruženje „Sloga“, Srpska stranka Zavetnici, Novi DSS, Narodna stranka Užice Zdrava Srbija, Srbija centar, stranke Zeleno-levi front Užice, Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i POKS.

Ivana Parlić, narodni poslanik i predsednik užičkog odbora Narodne stranke kaže da je uprkos upozorenjima dela opozicije NS, Zavetnici, Zdrava Srbija doneta „skandalozna i besmislena odluka“ o javno-privatnom partnerstvu, da se grad Užice zaduži , a „svaki građanin led sijalicu plati hiljadu evra“.

– Nema nikakvog razloga da građani Užica zamenu 10.000 sijalica plate 10 miliona dinara! Odluka je deo iste „šeme“ koja se sprovodi u celoj Srbiji. Užice je jedan od gradova i opština u kome se po pljačkaškom modelu gradovi zadužuju navodno zbog uštede, a u stvari zbog potpune pljačke- navela je Parlić i dodala da „ideja dolazi od samog vrha SNS-a i spušta po gradovima i opštinama koje formalno donose odluku“. Govoreći o modelu ona kaže da zatim po gradovima i opštinama dolazi jedna te ista osoba koja je proglašena za stručnjaka za javno-privatno partnerstvo koja „objašnjava“ odbornicima zašto taj grad treba da donese ovakvu odluku. Smatra da je i ranije grad menjao led rasvetu ali je posao obavljan bez javno-privatnog partnerstva. Podseća na predlog opozicije da ovaj posao obavljaju užička javno-komunalna preduzeća, a ne da građani plaćaju za ovu namenu u narednih deset godina iz budžeta plaćaju 10 miliona evra.

– Užice je grad koji je pet godina posle hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima imao hidrocentralu, a mi danas ne možemo bez pljačke da zamenimo ni led sijalice – primetila je Parlić i pozvala građane da se pridruže akciji „Stop pljački“. Predsednik užičkog odbora Srpske stranke Zavetnici, Aleksandar Milić ističe da postoje teme poput ove oko kojih užička opozicija uvek može i mora da se složi. Podseća da su Zavetnici ranije ukazivali na štetnost javno-privatnih partnerstava i u pogledu prevoza i gasa. Smatra da korist do njih imaju samo pojedinci i firme koje sklapaju te poslovei i oni iz vlasti koji su im to omogućili, dok građani imaju samo štetu.

– Kada smo dobili informaciju da može da nastupi šteta od 7,5 miliona evra tražili smo od gradske vlasti vanredno zasedanje Skupštine i povlačenje odluke donete u decembru. Vlast kao i uvek nije imala sluha za naše zahteve – naveo je Milić i dodao da je bio voleo da Užice bude prvi grad koji će stati sa ovakvom praksom i da „pljačkaška politika neće proći“.

Dragan Aleksić, predstavnik Udruženja građana i Sindikata „Sloga“ koji su incirali okupljanje opozicije kaže da je ono rezultat želje da se spreči pljačka.

– Kao građanin nisam sudija i nemam pravo da kažem da je neko lopov, ali imam pravo da sumnjam. Smatramo da su užička javna preduzeća sposobna da reše ovaj problem bez ugovora o javno-privatnom partnerstvu za održavanje javne rasvete. Njih niko nije konsultovao za ovaj posao i smatramo da je bolje da otvorimo radna mesta u Užicu, nego da posao dajemo firmama van našeg grada – rekao je Aleksić koji je elektro struke i poručio da na sledećim izborima građani imaju za koga da glasaju misleći na opoziciju i najavio da će „Sloga“ izaći na izbore u lokalu kao nestranačka organizacija.

Avram Ilić iz Zdrave Srbije podsetio je da borba o stavljanju sporne odluke van snage koja traje od decembra. I kada je doneta ova stranka je na sednici krajem prošle godine tražila njeno skidanje sa dnevnog reda.

– Drago mi je da su sve opozicione stranke postigle konsenzus da je ova odluka štetna po grad. Vlast je doška do kraja u skladu sa narodnom „možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš“. Spremni smo da idemo do kraja i koristićemo sve moguće načine kroz institucije da sprečimo sprovođenje ove odluke – kaže Ilić koji očekuje da će i sami odbornici vlasti na sednici kada se bude odlučivalo o zaključenju spornog ugovora shvatiti da to nije u interesu grada.

– Videli smo i na sednici kada je odluka o javno-privatnom partnerstvu usvojena krajem decembra u da postoji neslaganje u delu vladajuće koalicije i nadamo se da će je Skupština odluku staviti van snage – očekuje Ilić iz Zdrave Srbije. On je podsetio na reči stručnjaka sa sednice „da Grad Užice nije sposoban i da javna preduzeća nemaju kapacitet za održavanje javne rasvete“. – Kao predstavnik opozicije branio sam na sednici užička javna preduzeća, dok su se predstavnici vlasti složili sa ovakvom odlukom – rezignirano je naveo Ilić i pozvao građane da se pridruže akciji „Stop pljački“

Kako je novinarima rečeno današnje okupljanje opozicije u Užicu povodom problema javne rasvete ne znači stvaranje koalicije za zajednički nastup na izborima u Užicu niti postoji dogovor.