Pocetna Kultura U skrivenoj duši grada

U skrivenoj duši grada

311
0
Podelite

Izložbom slika užičkog akademskog slikara Radomira Vergovića (1939) pod nazivom „U skirivenoj duši grada“ koji je autor i knjige, kataloga pod istim nazivom koja prati izložbu, u Jokanovića kući, izložbenom prostoru Narodnog muzeja Užice, počeo je 8. Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“

– Hajde da pogledamo i potražimo tu skrivenu dušu garad. Možda ćemo naći i svoju dušu – poručio je Radomir Vergović, jedan od najznačajnijih užičkih likovnih umetnika, otvarajući i svoju izložbu i „Žestival“.

– Malom detetu i starom čoveku, lako je da zaplače, a ja da ne bih zaplakao, srdačno ću vas pozdraviti što ste došli i pružili priliku da se još jednom setimo jednog grada i vremena kada smo bili mnogo siromašni, ali bogati nadom i snovima o uspehu, o sreći, o ljubavi i o tome da će doći vreme kada neće biti mržnje, ubijanja i poniženja ljudi. O tome treba pričati, a tome služi i ovaj naš susret. Budimo Užičani, ostanimo Ere i budimo ljudi.

Vergović je knjigu i izložbu posvetio svom gradu i kćerki Ivani koja je mlada preminula.
Za Zorana Jeremića, urednika knjige – kataloga, Radomir Vergović je pesnik Užica i privilegija je uživati decenijama u njegovim delima. Ciklus starih kuća u Užicu, Vergović godinama dopunjava i izlaže.

– Vergović je krivac za to što ove njegove slike starih kuća, zapravo, predstavljaju dušu svih nas. On svaku kuću nadograđuje poetski, likovno i kada prolazite pored slika imate utisak da vas se te kuće itekako tiču. Upravo ta Radova živa imaginacija, sposobnost da nam svaku od tih kuća podigne metar iznad zemlje i da ona u našoj memoriji zapleše neku svoju priču, to je ono zbog čega bi Užice bez slika Rada Vergovića, bilo nepodnošljivo, tužno i pusto – rekao je Jeremić.

Izložba je otvorena nastupom užičkih tamburaša, a potom se brojnoj publici obratila Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja, koja je podsetila na bogatu biografiju Radomira Vergovića, koji je Akademiju za primenjene umetnosti na katedri za slikarstvo završio u Beogradu 1966. godine. Mnogostruko talentovan, osim slikarstvom, Vergović se bavio grafičkim dizajnom, karikaturom, novinskom i književnom ilustracijom, autor je brojnih plakata, ali i monumentalnih mozaičkih kompozicija u Užicu. Radni vek je proveo u našem nedeljniku „Vesti“ kao likovni i tehnički urednik, a jedno vreme bio je i direktor štamparije „Vesti“, kasnije „Rujno“ na Beloj Zemlji. Bio je veliki saradnik užičkog Narodnog muzeja. Član je ULUPUDS-a od 1972. godine. Samostalno je izlagao 36, a grupno preko 150 puta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

– Naš Rade, slikar Vergović, inspiraciju nalazi u našem kraju. Slika česme, kafane, zgrade, fasade, portrete znamenitih Užičana. Uvek se vraća svojim korenima i svom rodnom gradu – rekla je Slavica Stefanović istakavši da izložbom koju je priredio želi da poruči „da ima nade, da su ispred nas mlade generacije koje će, možda, još bolje od nas uspeti da sačuvaju naše kulturno nasleđe“. „Žestivalu“ je poželela da traje dugo i da svake godine ponudi nove sadržaje i programe u cilju očuvanja tradicije i negovanja kulture sećanja.

Prema rečima predsednika Skupštine Grada i Organizacionog odbora i idejnog pokretača „Žestivala“, Branislava Mitrovića, pre osam godina „u nekoj skrivenoj duši ovog grada“, rodila se ideja o osnivanju „Žestivala“ iz želje da se sačuva ono najbolje u Užicu. Radomir Vergović, kako je istakao Mitrović, svih proteklih godina se svojim celokupnim stvaralaštvom i delom borio da sačuva duh „dobrog starog Užica“.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica koje od početka podržava „Žestival“, a koji, prema njenim rečima, iz godine u godinu otkriva skrivene i nedovoljno promovisane vrednosti grada koje se mogu prepoznati i u delima Radomira Vergovića kao i svim programima na različitim lokacima koje su organizatori festivala pripremili. U narednoj godini, kada je Užice prestonica kulture Srbije, tada će i „Žestival“ i svi ostali festivali i brojni kulturni sadržaji i manifestacije biti obogaćeni i novi, poručila je gradonačelnica.