Pocetna Kultura Tri Ezopove basne na Kraljevom trgu

Tri Ezopove basne na Kraljevom trgu

454
0
Podelite

Pretposlednja u nizu predstava Kulturnog leta za decu na Zlatiboru odigrala se sinoć na Kraljevom trgu, pred velikim brojem dece i roditelja.

Predstava za decu “Ko je u pravu deco?” je moderna scenska adaptacija Ezopovih basni, zbirke kratkih poučnih priča za decu koje se prenose još od antičke Grčke i većina njih je i dalje aktuelna danas. Ova adaptacija koristi savremeni jezik i situacije kako bi ponovo oživela ove vanvremenske priče o prijateljstvu, poverenju, časti, prirodi, hrabrosti, i moralnim poukama za celu porodicu. Predstavu čine četiri različite Ezopove basne, od kojih svaka obrađuje različite ljudske mane i vrline i donosi važnu moralnu pouku.

Dete koje je pogledalo ovu predstavu će imati više empatije i tolerancije za one koji su drugačiji od njega. Basne imaju sposobnost da usade neku vrstu empatije koju može biti teško preneti na druge načine. Kada deca vide posledice loših odluka u basni, mogu bolje razumeti kako da se nose sa izazovnim okolnostima i eventualno primenjuju te lekcije u svom životu. Kratkoća basni je još jedna od prednosti za malu decu. U današnjem svetu gde je raspon pažnje kraći nego ikad, koncizna i ciljana priroda basni ih čini veoma privlačnim za decu. Uloge: Isidora Milinović, Stefan Uroš Tešić, Milivoj Borlja.

Sledeća dečja predstava je “Tužno pače” dramskog Tetarića koja će se održati 29. avgusta u 19 časova na Kraljevom trgu na Zlatiboru.