Pocetna Ekonomija Bratimljenje pčelara iz Višegrada i Užica

Bratimljenje pčelara iz Višegrada i Užica

542
0
Podelite

U Višegradu je održan 15. Međunarodni sajam meda koji je na višegradskoj ćupriji okupio 25 izlagača iz Republike Srpske i Srbije. Pokrovitelj manifestacije bila je opština Višegrad.

Udruženje pčelara Višegrad proslavilo je dve decenije postojanja, a ove godine posebno je bilo svečano, jer su obavili i čin bratimljenja sa Udruženjem pčelara iz Užica.

Aleksandar Masal, predsednik Udruženja pčelara iz Višegrada izrazio je zadovoljstvo odzivom velikog broja gostiju među kojima  pčelarskih organizacija, ali i iz Ministarstva poljoprivrede Srbije i predtavnika drugih institucija.

Pored meda i pčelinjih proizvoda na Sajmu je bila izložena i pčelarska oprema. Bilo je reči o značaju za zdravlje darova pčela, a interesovanje za manifestaciju iskazali su i brojni turisti. Po sunčanom septembarskom danu u Višegrad je bio mesto druženja i razmene iskustava koje nikada ne izostaje sa pčelarima iz Užica.

Potpisana je povelja o bratimljenju sa Udruženjem pčelara iz Užica koje postoji od 1937. godine sa Udruženjem pčelara Višegrad koje je mlađe, ali sa krajem u komeu pčelarenje ima dugu tradiciju.

“Povelja o bratimljenju je rezultat višegodišnje saradnje i upućenosti pčelara jednih na druge. Do sada smo imali dosta zajedničkih trenutaka i razmenjivali korisna iskustva i znanje. Dugo se poznajemo i naše veze nisu samo pčelarske već i komšijske i rodbinske”  – kaže Dragan Arsenijević, predsednik Udruženja pčelara Užice i dodaje da bratimljenje znači da će te veze biti još dublje na obostranu korist i prenos znanja.