Pocetna Društvo Otvorena mala besplatna biblioteka

Otvorena mala besplatna biblioteka

312
0
Podelite

U Malom parku, u centru Užica, 5. septembra, zvanično je otvorena mala besplatna biblioteka koja je realizovana kroz projekat „Čitanje na otvorenom“ Udruženja građana „Kolektiv“ Užice i Narodne biblioteke Užice, a koji je sufinansirao grad Užice u okviru javnog konkursa za programe organizacije civilnog društva.

Razmena knjiga u maloj besplatnoj biblioteci odvijaće se po principu: Uzmi knjigu, ostavi knjigu, o njenom fondu brinu bibliotekari užičke Narodne biblioteke, a namenjena je svim građanima i posetiocima Užica.

Projekat „Čitanje na otvorenom“ fokusiran je na brigu o ljudskom fizičkom i mentalnom zdravlju kroz boravak na otvorenom prostoru i čitanje. Ovom prilikom, odlomak iz knjige Moma Kapora „Sentimentalno vaspitanje“ čitao je Krsman Tripković, a o knjigama i čitanju, govorili su učenici OŠ „Dušan Jerković“ kojima se dopada mala besplatna biblioteka. Kažu, vole da čitaju, a Uglješa Despotović smatra da je knjiga, a njegova omiljena je „Bela griva“, „izvanredno dobra stvar za mozak“.

Đorđe Rakić prvo je odlučio da u malu biblioteku ostavi „Petara Pana“, ali se predomislio, pa je uvećao fond male biblioteke svojom knjigom „Tri musketara“.

Nađa Dimitrijević voli pesme Jovana Jovanovića Zmaja i kaže da je dobro čitati, „jer je lakše da razumeš neke stvari“.

Marijana Drndarević, bibliotekarka, navela je da će u narednom periodu programi čitanja u Malom parku biti nastavljeni, a pošto mala biblioteka radi već nekoliko dana, prvi utisci su da je dobro prihvaćena od Užičana, jer se u njoj svakodnevno menjaju naslovi. Ona pozvala Užičane da nastave da doniraju svoju knjigu po izboru za malu biblioteku.

– Ovo je nastojanje da se sugrađani inspirišu na zdravi stil života, boravak na otvorenom, zdraviju ishranu i čitanje čije su dobrobiti višestruke – rekla je Drndarević.
Prema rečima Dušice Murić, direktorke Narodne biblioteke Užice, mala besplatna biblioteka jedna je od aktivnosti kojom Biblioteka promoviše knjigu i čitanje. Očekuje da će u narednom periodu biti otvorene male biblioteke na još nekoliko lokacija u gradu.

– Nadamo se da ćemo ovim malim koracima promeniti život naših sugrađana, približiti im knjigu i čitanje, jer ćemo na taj način postati i bolji ljudi i bolje ćemo razumeti svet oko sebe – rekla je Dušica Murić.

Gradonačelnica Užica dr Jelenu Raković Radivojević izrazila je zadovoljstvo što se Užice pridružilo gradovima u Srbiji koji imaju male besplatne biblioteke, poručila je da će grad uvek podržati ovakve i slične projekte i pozvala je sugrađane da doniraju knjige.

O značaju fizičke aktivnosti, boravka na otovrenom, zdravoj ishrani, ali i čitanju govorio je profesor fizičkog u Užičkoj gimnaziji Vukašin Tarabić, a na lekovitost čitanja i biblioterapiju ukazala je Aleksandra Brković, psiholog u Opštoj bolnici Užice.