Pocetna Čajetina Obeležen Dan proboja Solunskog fronta

Obeležen Dan proboja Solunskog fronta

536
0
Podelite

Povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta delegacija Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica položila je venac na spomenik armijskog đenerala Krste Smiljanića u centru Zlatibora.

Potpredsednik Udruženja Radiša Marjanović podsetio je na jednu od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji koja je odnela mnogo života i koja je označila slom centralnih sila u Velikom ratu, na dan koji ovo udruženje godinama unazad obeležava odavanjem počasti palim ratnicima na Kraljevom trgu.

Solunski front prostirao se na zapadu od obale Albanije do reke Strume na istoku.

Nastao je kao pokušaj saveznika da pomognu Srbiji u jesen 1915, godine protiv združenih napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske, ali je pomoć došla prekasno i bila o nedovoljna da spreči pad Srbije.

Velika savezmička ofanziva je počela u septembru 1918. godine u sektoru Dobro polje – Veternik – Kozjak, gde je bila stacionirana srpska vojska. Prvom armijom je komandovao Petar Bojović, Drugom Stepa Stepanović, a komandant Štaba bio je vojvoda Živojin Mišić uz regenta Aleksandra.

U proboju Solunskog fronta poginuo je 681 srpski vojnik koji su sahranjeni na vojničkom groblju Zejtinlik, 182 su nestala dok ih je preko tri hiljade ranjeno, zapisala je istorija.

Armijski đeneral Krsta Smiljanić, rođen u Ljubišu, upamćen je u narodu po blistavoj vojničkoj karijeri. Bio je komandant čuvene Drinske divizije koja se proslavila na Kajmakčalanu tokom proboja Solunskog fronta. Odlikovan je preko 30 puta za vojničke zasluge i umro u kućnom pritvoru 1944. godine u koji su ga stavili Nemci tokom Drugog svetskog rata.

Spomenik đeneralu Smiljaniću podignut je 2008. godine povodom obeležavanja 90.godišnjice proboja Solunskog fronta i delo je akademskog vajara Branka Tijanića rodom iz Šljivovice. Spomenik su tada otkrili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i unuk đenerala Smiljanića Manojle.

Dan proboja Solunskog fronta 15. septembar proglašen je Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.