Pocetna Društvo Vatrogasci sa decom obeležili svoj dan

Vatrogasci sa decom obeležili svoj dan

515
0
Podelite

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i slave vatrogasaca-spasilaca na Trgu partizana u Užicu organizovan je taktičko-tehnički zbor i pokazna vežba, na kojoj su učestvovali pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice i Crvenog krsta.

Ove nedelje organizovan je niz aktivnosti počev od edukacije sugrađana, dece iz predškolske ustanove, osnovnih škola i srednje Umetničke škole, akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, a raspisan je i likovni konkurs „Budi i ti heroj vatrogasac“.

– Vatrogasci -spasioci koji su izveli vežbu su hrabri momci koji su učestvovali u više akcija spasavanja u razornom zemljotresu u Turskoj, a bili su ispomoć i u gašenju požara u Grčkoj. Oni rade i pripremljeni su kao da će se intervencija desiti svakog momenta-istakao je Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.

U proteklom periodu po rečima Cicvarića bilo je oko 1000 različitih požara, kao i veliki broj intervencija izazvanih poplavama. Akciju koja je realizovana na Trgu činio je tim za spasavanje iz ruševina koji je sa alpinističkom opremom vršio spasavanje sa visina objekta, zatim je izvršena evakuacija povređenih lica u saradnji sa Crvenim krstom. Pokazan je uskočni jastuk koji se vrlo često koristi, kao i akcija gašenja požara sa vodom i sa penom

Načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović istakao je da Vatrogasno-spasilački bataljon Sektora za vanredne situacije pokazao je vežbe koje treba da doprinesu da deca shvate u kakvom okruženju žive i šta sve može da izazove neku opasnost. Zato su edukacije na temu bezbednosti veoma značajne a mi smo iz Okruga podržali akciju i svim vrtićima koji su učestvovali u likovnom konkursu poklonili školski pribor.

Pokazna vežba i oprema izazvala je veliko interesovanje dece koji su sa vatrogascima razgovarali o svemu što ih interesuje.

Na kraju programa nastupilo je i Kulturno umretnilko društvo Liciderskog srca.