Pocetna Čajetina Dečija auto sedišta za Čajetince

Dečija auto sedišta za Čajetince

257
0
Podelite

Opština Čajetina je i ove godine obezbedila besplatna auto sedišta za oko 60 roditelja sa teritorije ove opštine. U čajetinskom Domu kulture predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina podelili auto sedišta za decu rođenu od 1. januara do 30.aprila tekuće godine.

“Nama je čast i zadovoljstvo da po šesti put , od 2018. godine, imamo priliku da našim najmlađim sugrađanima nešto poklonimoa. To su ovoga puta dečja sedišta za bezbednu vožnju u vašim automobilima. Imamo dobre podatke, a to je da se iz godine u godinu broj dece povećljava, što nije slučaj u celoj Srbiji, ali kod nas jedan broj roditelja dolazi da živi i radi na Zlatiboru, tako da iz godine u godinu imamo tendenciju rasta broja dece. Ova sedišta su za decu koja su se rodila početkom godine, a sigurno je da ćemo ovu akciju nastaviti i da ćemo krajem ove ili početkom sledeće godine i drugoj deci dodeliti sedišta”, rekao je Miloje Rajović, zamenik predsednika opštine Čajetina i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

O važnosti ne samo upotrebe dečjih sedišta već i njihovog pravilnog korišćenja roditeljima su govorili Srđan Radović iz SZBS opštine Čajetina i Marijana Jovanović, dugogodišnji edukator i saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

“Procenat korišćenja dečjih auto sedišta u opštini Čajetina se kreće oko 70 odsto. Ono što nas naročito zabrinjava, a što smo ustanovili prilikom pregleda korišćenja autos sedišta, je to da se otprilike svako deseto auto sedište ne koristi na pravilan način. To je ono što ovom edukacijom koju upriličimo svake godine želimo da ispravimo i dovedemo sve do istog cilja: da nam deca budu bezbedna u saobraćaju”, naglasi je Radović.

“Možemo da kažemo, prvo, da se povećao procenat upotrebe auto sedišta na nivou čitave Srbije, a povećao se i procenat pravilne upotrebe što nam pokazuju i oni najvažniji podaci, a to je da mi u prvoj polovini godine nismo imali ni jedno dete koje je poginulo kao putnik u Srbiji, za razliku od nekih ranijih godina kada su deca ubedljivo stradala najviše kao putnici u automobilima kada se voze sa roditeljima ili bliskim članovima porodice”, potvrdila je Marijana Jovanović.