Pocetna Društvo Užičani obeležili Svetski dan pešačenja

Užičani obeležili Svetski dan pešačenja

413
0
Podelite

Svetski dan pešačenja 1. oktobar Užičani su obeležili šetnjom od Gradske plaže do Staparske banje. Prvi “Užički festival hodanja”, koji su organizovali Udruženje “Sport za sve” i grad Užice okupio je veliki broj sugrađana svih generacija, a zajedno sa njima u promociju zdravlja i naših turističkih potencijala uključili su se i predstavnici gradskog rukovodstva.

Kako je istakao Miodrag Petković član Gradskog veća, Užice je grad festivala, a ovaj novi sigurno će postati tradicionalan, jer promoviše najvažnije vrednosti.

“Svima nam je poznato da je pešačenje jedan od najboljih načina bavljenja rekreacijom i ono što je najvažnije ovaj vid rekreacije pogodan je za sve sugrađane bilo da su u pitanju najmlađi ili najstariji. Nemerljiv je uticaj pešačenja na fizičko i mentalno zdravlje a može se upražnjavati na najrazličitijim lokacijama. Zadovoljstvo nam je da danas obeležimo ovaj dan i svojim primerom ukažemo na važnost pešačenja, a sa druge strane mi se trudimo da obezbedimo neophodnu infrastrukturu, da uredimo prostore i obeležimo staze. Hvala sugrađanima koji su se odazvali i pridružili ovoj manifestaciji”.

Prema rečima Dejana Jovanovića iz Udruženja “Sport za sve” cilj festivala je pre svega promocija zdravlja, ali i promocija turističkih potencijala grada.

“Nije slučajno što krećemo od simbola Ja volim Užice, jer svi koji su danas sa nama i koji učestvuju u ovom projektu pokazuju da vole svoj grad. Želimo da festival preraste u traicionalni i postane još jedan od onih po kojima je Užice prepznatljivo. Hvala profesorima iz osnovnih i srednjih škola koji su doveli veliki broj učenika, kako bi prošetalia sa nama i upoznali se sa svim lepotama klisure reke Đetinje.”

Za najmlađe i najstarije učesnike manifestacije kao i za one kojima je mnogo da pešače u oba smera, organizovan je povratak električnim vozićima.