Pocetna Društvo Veliki uspeh užičkih školskih bibliotekarki

Veliki uspeh užičkih školskih bibliotekarki

511
0
Podelite

Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković (OŠ „Dušan Jerković“, Užice) jedini su školski bibliotekari iz Srbije, koji su izlagali dva puta na Svetskom kongresu školskih bibliotekara. Njihov stručni autorski rad „Saradnja i partnerstvo školskih i narodnih biblioteka: Put u bolju budućnost za sve“ prihvaćen je za izlaganje i pozvane su da letos u Rimu prikažu deo svojih aktivnosti u radu sa decom, mladima, ali i onih sa kolegama u školi i širom Srbije. Prethodni put učestvovale su na Svetskom kongresu u Dubrovniku 2019. godine.

Pod nazivom „Procvat školske biblioteke: Istraživanje, politika i praksa“ od 17. do 21. jula 2023. godine Rim je bio domaćin 51. Svetskog kongresa školskih bibliotekara i 26. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskom bibliotekarstvu. Organizatori Kongresa bili su Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (IASL) i Društvo bibliotekara Italije ( The Associazione Italiana Biblioteche).

Užičke bibliotekarke mogle su da se upoznaju sa aktuelnom praksom i istraživanjima u školskim bibliotekama širom sveta, da razgovaraju o misiji, viziji i ulozi školskih biblioteka u digitalnom društvu, da diskutuju o idejama za redizajn programa rada školske biblioteke, ali i da saznaju detalje o programima školskih biblioteka u Italiji, Evropi i svetu, kao i da stvore globalne veze za buduću saradnju. Osim bogatog programa samog Kongresa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima Večnog grada i da posete školske i javne biblioteke.

„Već se vrše dogovori o saradnji između učenika i bibliotekara iz Užica i Hong Konga,“ navele su Ana i Mirjana. „Bilo je lepo čuti šta se dešava na međunarodnom nivou i zanimljivo saznati da se svi suočavamo sa sličnim izazovima, kao što su podrška rukovodilaca škola, nedovoljan broj bibliotekara u školama, budžet, izolacija…“ Dve glavne teme koje su se pojavljivale iz prezentacija i diskusija tokom cele nedelje bile su veštačka inteligencija (AI) i cenzura. AI pismenost je bila tema uvodne reči dr Đina Ronkalje, profesora digitalnih humanističkih nauka na Univerzitetu Roma Tre. Naglasio je potrebu da podržimo naše učenike u razumevanju kada treba koristiti veštačku inteligenciju i što je još važnije, kako da je etički koriste.

Na ovogodišnjem skupu bilo je prisutno preko 150 učesnika sa svih kontinenata, a među njima, drugi put, i dve bibliotekarke iz Srbije, Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica. One su imale zapaženo izlaganje „Saradnja i partnerstvo školskih i narodnih biblioteka: Put u bolju budućnost za sve “. Predstavile su raznovrsne modele zajedničkih aktivnosti javnih i školskih biblioteka i ukazale na važnost kontinuiranog podsticanja mladih na čitanje i razvijanje kompetencija za celoživotno učenje.

„Bilo je sjajno podeliti svoje iskustvo i strategije sa drugim bibliotekarima u svojoj oblasti rada, dati im uvid u načine na koje školske i javne biblioteke mogu da rade zajedno na postizanju sinergijskih ciljeva za učenike“, dodaju užičke bibliotekarke, „to nam je dalo još jedan podsticaj energije da nastavimo dalje“.