Pocetna Kultura Otvoreni izložba i legat Radovana Popovića za jubilej užičkog Istorijskog arhiva

Otvoreni izložba i legat Radovana Popovića za jubilej užičkog Istorijskog arhiva

430
0
Podelite

Na Dan grada Užica 9.oktobra otvorena je izložba „Zapisni Dub“ autora Željka Markovića, direktora Istorijskog arhiva Užice iz ličnog fonda Radovana Popovića, novinara i književnika. Ova postavka je deo legata Radovana Popovića koji je otvoren u Istorijskom arhivu Užice u okviru jubileja 75 godina postojanja i rada ove ustanove kulture.

Radovan Popović, novinar “Politike” i dugogodišnji urednik dodatka Kultura sačuvao je lična dokumenta i privatne prepiske i predao ih Arhivu za legat. Arhivsku građu čine rhivske brojna dokumenta nastala tokom rada sa javnih ličnosti bivše Jugoslavije. To su ličnosti iz političke, umetničke, književne i drugih oblasti, koje su ostavile pečat u Jugoslaviji, ali i događaji koji će upravljati scenom savremene Srbije.

Na otvaranju izložbe „Zapisni Dub“ Radovan Popović zahvalio se Istorijskom arhivu na razumevanju i podršci kao i na otvanjanju legata.

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice podsetio je na istorijat ove ustanove navodeći da je užički Arhiv najveći u Srbiji po teritoriji koju pokriva.

– Od 1948. do danas u Arhivu je radilo samo 57 zaposlenih, tako da je rezultat rada, zapravo rezultat tih 57 ljudi. Zahvaljujem se njima ali i Državnom arhivu Srbije na saradnji, Ministarstvu kulture i Gradu Užicu na svim projektima koje su podržali, počev od izgradnje ove zgrade do opremanja depoa i drugih programskih aktivnosti – rekao je Marković.

Uz čestitke za jubilej dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije istakao je da užički Arhiv je jedan od retkih u Srbiji koji ima novu zgradu, dinamične programe, relativno bogatu izdavačku delatnost i produkciju i dobar kolektiv, ali i podršku lokalne samouprave i Ministarstva kulture. Ali, nedostaje im istoričara, kojih mora biti više.

– Svuda u svetu pa i kod nas arhivi su više država nego kultura, arhivi su identitetske ustanove, u njima se čuvaju dokazi da postojimo i kao država i kao narod i kao pojedinci. Sve ono što se stručno čuva i održava u arhivima nije nešto poput relikvije. To su živi arhivski dokumenti ugrađeni u naše sadašnje živote, izvor su saznanja o nečemu što je deo prošlosti i kao takvi mogu da imaju ulogu i mogu da utiču na današnju stvarnost. Otuda je imperativ ozbiljne kultune politike kao dela državne i nacionalne strategije zaštititi nasleđeno. To je garancija da će biti zaštićeno i ono što danas nastaje. Bez arhiva nema ni istorije – naglasio je Perišić.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica obraćajući se prisutnima istakla je značaj ove moderne ustanove koja svoj rad predstavlja široj javnosti.

– Uvek nam je zadovoljstvo kada možemo da podržimo aktivnosti i projekte koji se ovde realizuju, jer znamo koliki je njihov značaj u očuvanju važnih istorijskih, kulturnih i društvenih događaja ovog grada. Radujemo se legatu, koji čini arhivska građa iz Ličnog fonda Radovana Popovića, novinara Politike, koja pored dokumenata, pisama i članaka, nastalih radom javnih ličnosti bivše Jugoslavije, sadrži i više desetina slika i crteža u ramu, rađenih raznim slikarskim tehnikama – istakla je gradonačelnica Raković Radivojević. Ona je pozvala Užičane da pogledaju izložbu i upoznaju se sa stvaralađtvom Radovana Popovića.

Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije najavio je izložbu koja će biti otvorena početkom naredne godine

– U pitanju je naša izložba koja će biti otvorena ovde u užičkom Arhivu u godini kojoj će Užice poneti laskavu titulu Prestonice kulture Srbije i to će biti početak lepe i uspešne saradnje.

Izložbu je otvorio Gojko Tešić, književnik koji je naveo značaj Popovićevog rada i stvaralaštva.

– Radovan Popović je najveći, najznačajniji i najsvestraniji biograf srpske književnosti. To se jednostavno može i proveriti. Po svojoj imagitivnosti i istrajnosti moglo bi se reći da je jedini u srpskoj književnosti na tom nimalo jednostavnom poslu istrajavao decenijama – rekao je Tešić.

Dodajmo, da je Radovan Popović počeo kao novinar „Vesti“ u Užicu 1960.godine, gde je radio do 1966.godine kada postaje dopisnik Politike.

Na svečanosti u Istorijskom arhivu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, Grada Užica, Državnog arhiva Srbije, arhiva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Kosova i Metohije….