Pocetna Politika Požega: Prvi koalicioni sporazum u Srbiji za lokalne izbore

Požega: Prvi koalicioni sporazum u Srbiji za lokalne izbore

491
0
Podelite

Inicijativa za Požegu i opštinski odbor Demokratske stranke potpisali su koalicioni sporazum, čime je Požega postala prva opština u Srbiji u kojoj je ozvaničen dogovor o zajedničkom nastupu opozicije na predstojećim lokalnim izborima.

Oni u saopštenju kažu da su građani Požege prvi u Srbiji i ustali protiv aktuelne vlasti. Predvođeni udruženjem „Inicijativa za Požegu, ali i opozicionim odbornicima u tadašnjem sazivu lokalnog parlamenta (Demokratske stranke i nekih drugih u tom trenutku aktivnih političkih subjekata) – na protestima od februara 2018. godine su ukazivali na korupciju i bahatost opštinskih čelnika. Nakon toga, u maju 2019. godine, uhapšen je kompletan vrh lokalne vlasti.

Danas su požeške opozicione organizacije još jednom pokazale ozbiljnost i čitavoj političkoj sceni u Srbiji pokazale da je neophodan minimum jedinstva kako bi se ova kriminalna vlast smenila, poručuju potpisnici ovog sporazuma.

U osnovi našeg zajednickog delovanja je iskrena želja da svoju lokalnu zajednicu učinimo boljim mestom za život. Naše stanovište je da promene počinju sa lokala, odnosno da su lokalni izbori osnov za neke buduće promene. Imamo iskustvo 5. oktobra, koji nije započeo tada, već 4 godine ranije – kada je opozicija tadašnje (a i sadašnje) vlasti pobedila u više od 40 opština i gradova. Jedan od tih bila je i Požega.

Smatramo da se neoradikalsko-socijalistička vlast (oličena u obnovljenoj crveno-crnoj koaliciji) može i mora načeti na lokalnom nivou i da je to put do krupnih promena i na republici. Upravo iz tih razloga smo i dogovorili predizbornu koaliciju u Požegi. Nju čine akteri koji su dokazani podržavaoci principa demokratije i uključivanja građana u donošenje odluka, rad na javnom interesu (a ne privatnom i korporativnom), transparentnosti i dobre prakse rada lokalne samouprave, borbe protiv korupcije svakog vida, poštovanje ljudskih prava i diskriminacije na svakoj osnovi i borbe protiv lokalne i republičke vlasti SNS i SPS koja počiva upravo na urušavanju gorepomenutih vrednosti.”, istakao je ovom prilikom Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu.

Mišo Marković, diplomirani istoričar i predsednik OO Demokratske stranke Požega, rekao je da se nada da je ovo put ka oslobođenju od naprednjačke vlasti, ali i nastavak borbe za drustvo u kojem će pravda, istina, transparentnost političkog delovanja, empatija i razumevanje biti utkani u osnovu tog novog društva. Ova koalicija ostavlja otvorena vrata svim onim političkim akterima, udruženjima, organizacijama, kao i pojedincima koji su se istakli u svom delovanju za javni interes, a to delovanje je nesporno podrazumevalo kritiku svega lošeg što trenutna vladajuća garnitura čini punih osam godina.