Pocetna Galerija “Sićevo” pred užičkom publikom

“Sićevo” pred užičkom publikom

299
0
Podelite

U Gradskoj galeriji Užice, povodom obleževanja Dana grada, otvorena je izložba radova dva saziva, 2020. i 2021. godine, najstarije likovne kolonije na Balkanu, „Sićevo“ koja se održava šest decenija u istoimenom selu nadomak Niša i u kojoj na poziv Galerije savremene likovne umetnosti Niš učestvuju autori iz zemlje i inostranstva. Užička publika ima priliku da u naredne tri sedmice vidi 30 radova od 16 umetnika iz Srbije, Crne Gore i BiH. Radovi su samo deo bogatih zbirki niške galerije brižljivo formiranih tokom pet decenija postojanja ove ustanove.

Ovom izložbom Galerija savremene likovne umetnosti Niš prvi put se predstavlja užičkoj publici i to je prema rečima direktorke Emilije Bilić, „početak međuinstitucionalne saradnje dve ustanove muzejskog karaktera“ . Čestitajući Dan grada Užica, ona je istakla:

– Želim vam da ubuduće imate još bolju i kvalitetniju umetničku ponudu, oplemenjeniji kulturni život. Ne sumnjam da će tako biti s obzirom na to da ste naredne godine naša nacionalna prestonica kulture i tim povodom bih želela da i kolekcija Gradske galerije Užice bude predstavljena pred niškom publikom u jednom od naših izložbenih prostora.

Likovna kolonija „Sićevo“ 2020. godine održana je onlajn zbog pandemije koronavirusom što je za umetnike bio poseban izazov jer su bili uskraćeni za autentični ambijent. Međutim, bez obzira na drugačije i nespecifične uslove oni su, prema rečima Emilije Bilić, stvorali dela koja su „ogledalo trenutka, ličnih emocija i narativa, unutrašnjih svetova i okoline“. Naredne godine, opet zbog pandemije koja je još trajala, kolonija je organizovana uz posebne mere opreza i uz nošenje maski. Umetnici oba saziva kolonije različitih su generacija.

– Mislim da ova postavka, bez obzira na specifične uslove u kojima su dela nastajala, pokazuje srpsku savremenu likovnu scenu, svo njeno bogatstvo i raznovrsnost s obzirom na prisutne različite poetike, likovne izraze, narative i načine promišljanja zastupljenih umetnika – rekla je Emilija Bilić.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš osnovana je 1970. godine, a jedan od razloga bila je i Likovna kolonija „Sićevo“ koju je 1905. godine pokrenula poznata slikarka Nadežda Petrović, rodonačelnica moderne umetnosti kod nas sa kolegama i saborcima sa prostora bivših jugoslovenskih republika. To je bila Prva jugoslovenska umetnička kolonija koja i pored velike želje i entuzijazma nije zaživela. Obnovljena je tek 1964. godine i od tada se održava svake godine u kontinuitetu. Do sada je u njoj stvaralo više od pet stotina umetnika iz zemlje i inostranstva i zahvaljujući koloniji Galerija baštini oko hiljadu umetničkih dela. Ove godine, održana je 60. kolonija posvećena 150 godišnjici od rođenja Nadežde Petrović.

Osim direktora Gradske galerija Zorana Cvetića koji je podržao ideju o saradnji dve galerije, prisutnu publiku je pozdravio i izložbu otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti.