Pocetna Društvo Održan prvi biznis forum

Održan prvi biznis forum

407
0
Podelite

U Regionalnom inovacionom start ap centru u Užicu, u sredu, 18. oktobra, održan je prvi biznis forum posvećen promociji potencijala Zlatiborskog okruga za inovacije i razvoju inovativnih poslovnih ideja. U radu foruma učestvovali su Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno – tehnološkog parka Beograd, Mirko Pešić direktor NTP Čačak, predstavnici Inovacionog centra Mašinskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, uspešni preduzetnici, predstavnici Zlatiborskog okruga, Grada Užica, kao i organizatora, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“.

Biznis forum bio je prilika za razmenu ideja, umrežavanje i stvaranje partnerstava koja će dati doprinos razvoju regije i unapređenju regionalne saradnje.
Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ koja upravlja Regionalnim inovacionim start ap centrom, rekao je da je u vreme kada su privatni, javni i civilni sektor svakodnevno izloženi međunarodnoj utakmici, kada su u Srbiji prisutne brojne međunarodne kompanije, a sve više će ih biti u procesu ulaska Srbije u EU i otvaranju prema svetu, sve veća je potreba lokalne i regionalne zajednice da podrže inovacije.

– Ključna stvar je kako podržati inovatore kao pojedince, kako podržati institucije u digitalnoj transformaciji i velikim izazovima koji se dešavaju svakodnevno. Svedoci smo da i veoma uspešne kompanije beleže pad zato što se pojavljuju nove sa inovativnim rešenjima u istoj oblasti proizvodnje i ne samo u proizvodnji, već i u upravljanju celim procesom. Upravljanje promenama možda je ključni menadžment u današnjem upravljanju svim procesima – rekao je, između ostalog, Lukić, navodeći da je posebna tema kako podržati mlade koji su po prirodi inovativni u pristupu i naveo primer tima užičke Tehničke škole koji je pobedio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i sada im sledi međunarodno takmičenje.

Prema rečima Lukića već dve decenije RRA „Zlatibor“ pruža podršku start apovima, a u narednom periodu će uz pomoć Naučno-tehnološkog parka Beograd sa kojim je sklopljen ugovor, raditi na stvaranju sistema za podršku inovacijama u svim oblastima.

Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, ukazao je na značaj foruma koji promoviše inovacije i tehnološki razvoj koji su budućnost Srbije za koje Vlada poslednjih godina odvaja sve veća sredstva, a Zlatiborski okrug prema potencijalima kojima raspolaže može da bude lider u ovoj oblasti.

Forum u Užicu je za Mirka Pešića, direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak, veoma značajan za celu regiju zapadne Srbije i Šumadije kao i za dalje unapređenje i proširenje saradnje RRA „Zlatibor“ i NTP Čačak naročito kroz programe Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i inovacija koji su aktuelni, a koji se odnose na podršku razvoja start ap centara, odnosno, inovacione infrastrukture.

– Start ap preduzetništvo i inovacije su ne samo naša budućnost, već i naša sadašnjost, a to možemo da vidimo i kroz rezultate koji su postignuti u protekle tri , četiri godine u našoj državi kroz odlične start ap kompanije koje uspešno posluju ne samo u Srbiji već i na globalnom nivou. Međutim, potrebno je da i dalje učimo, da jačamo naše usluge, da naše sposobnosti budu još bolje kako bismo mogli da pratimo i budemo u trendu sa velikim inovativnim sredinama kao što je Švajcarska, Izrael, Nemačka ili neke druge zemlje sa kojima imamo partnersku saradnju kao država – rekao je Pešić.

Predstavnik FON-a, Ivan Todorović, podsetio je da ovaj fakultet od početka podržava užički Regionalni inovacioni start ap centr i nagovestio mogućnosti širenja saradnje.

Podrška inovacijama, razvoju inovativnosti i mladima, prioritet je Grada Užica, istakao je ovom prilikom Predrag Gavović, pomoćnik gradonačelnice Užica u kojem se trenutno uveliko radi na tome da se prostor bivše kasarne uredi kako bi koristio obrazovanju, ali i podsticaju razvoja inovacija i inovativnosti. Prema njegovim rečima, u toku je izrada projektne dokumentacije za Regionalni trening centar koji će biti smešten u jednom delu kasarne, a u narednom periodu se očekuje potpisivanje sporazuma sa Kancelarijom za dualno obrazovanje. Drugi deo kasarne planiran je za naučno-tehnološki park.

– Ostanak mladih u našem gradu veoma su nam važni i njihovo obrazovanje, a Užice kao centar Zlatiborskog okruga nudi izuzetno velike kapacitete za razvoj inovativnosti i inovacija – istakao je Gavović.