Pocetna Čajetina Selimir Radulović dobitnik povelje „Pesničkih vatri“

Selimir Radulović dobitnik povelje „Pesničkih vatri“

358
0
Podelite

Deseta jubilarna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je na Zlatiboru u nedelju 22. oktobra 2023. godine, u čast 130. godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog.

Po tradiciji, manifestacija je započela simboličnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu. Ove godine, u slavu Crnjanskog, vatru je zapalio pesnik Selimir Radulović, dobitnik Povelje „Pesničkih vatri“.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Zlatibor, gde je ovogodišnji dobitnik i zvanično primio Povelju, koju mu je uručio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Stamatović je izrazio zadovoljstvo što se obeležavanje 130 godina zlatiborskog turizma može povezati i sa temom ove manifestacije, proslavom jubileja od rođenja našeg velikog pesnika, romanopisca, pripovedača i dramaturga Miloša Crnjanskog.

Pesnik Selimir Radulović objavio je osam knjiga, dobitnik je Vukove nagrade, Nagrade „Đura Jakšić“, Zmajeve nagrade i mnogih drugih. Ovom prilikom zahvalio se na domaćinskom odnosu koji je u korenu našeg srpskog bića i publici izrecitovao svoju pesmu „Pjesma je molitva“. Izrazio je svoju emociju ljubavi prema pesmi kroz stih: „Rađanje istinske pjesme poistovjećujem s kretom oblaka, silnog, dok izliva obilje kapi, kišnih, ili s kretom sunca, radosnog, dok se, izjutra, na nebu utvrđuje! Kao i molitva – i pjesma je disanje“.

Slavni glumac, producent, reditelj i pisac Lazar Ristovski recitovao dobro poznatu pesmu „Stražilovo“. Naglasio je da ga mnogo toga vezuje sa Milošem Crnjanskim, a između ostalog i grad Sombor, gde je Ristovski završio Učiteljsku školu, a ujedno i mesto gde je odštampana prva pesma Crnjanskog.

Stihove dobitnika Povelje govorili su Prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan LJubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Kovačević. Predsednik Matice srpske Dr Dragan Stanić analizirao je, po njegovom mišljenju, najbolju Radulovićevu poemu – „Sedam malih drhtaja“. Uz pesnikinje iz opštine domaćina, Mirjanu Ranković Luković i Mariju Vulović, u progarmu su učestvovali i pesnici koji borave u Srbiji na Međunarodnom susretu pisaca: Elena Buevič iz Ukrajine, Čedomir Vukićević i Novica Đurić iz Crne Gore. Program je upotpunio nastup Dečijeg hora „Mlađani građani“.

Manifestaciju su uspešno organizovali opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“.