Pocetna Društvo PRONAĐI ME! Sistem za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i...

PRONAĐI ME! Sistem za hitno obaveštavanje javnosti od danas je aktivan i u Srbiji

644
0
Podelite

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti “Pronađi me” od danas je aktivan i u Srbiji. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen, a procedura prijave nestanka deteta i procedura potrage u okviru sistema “Pronađi me” prezentovana je u Palati Srbija.

Kako je objašnjeno u prezentaciji MUP-a, procedura počinje tako što nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj.

Odmah po prijavi, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka.

Potom se hitno preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjom u razvoju i invaliditetom.

Potom kriminalistički inspektor na platformi postavalja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica, koje uz fotografiju sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192.

Aktiviranjem platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje momentalno objavljuju.

Građani se nakon toga aktivno uključuju u traganje za nestalim maloletnim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati, postavljena obaveštenja se brišu.