Pocetna GKC Koncert za Bogdana

Koncert za Bogdana

456
0
Podelite

Užički bendovi Nikad spremni, Istureno odeljenje, Moondance i Ciklomasteri će u subotu, 28. oktobra od 21 čas nastupiti u klubu GKC-a koncetom za pomoć Bogdanu koji ima deset godina i boluje od Disenove mišićne distrofije.

Sta je Disenova mišićna distrofija? Dete se rodi zdravo i tek izmedju 3 i 5 godine pokazuje simptome da ne može dugo da hoda, da se otežano penje u stepenice, da trpi konstantan bol u nogama. Bogdan u 6 godini dobija potvrdu ove grozne bolesti.

Kako mu možemo pomoći? Jedini način je upotreba velike doze kortikosteroida, brojnih suplemenata dostupnih u inostranstvu, kineziterpaije, vežbe, banjska rehabilitacija. Zbog upotrebe kortikosteroida dolazi do zastoja u rastu, zato od nedavno prima i hormon rasta.

Sve ovo ne može zaustaviti progresiju, može je samo donekle ublažiti. A onda izmedju 10 i 12 godine uzima sposobnost hoda, kasnije dete više nije u stanju ruke da podigne, sam da jede, da se obuče i umije više nije u stanju. Bolest napada mišice pluća i na kraju strada srce jer i ono je mišić. Bogdan već sada koristi terapiju za srce, koristi električni skuter za duže deonice.

Deca gube borbu za život u kasnim dvadesetim. Takva je statistika, ali se nadamo da ćemo je pobediti.

Bobo zaslužuje da živi i zaslužuje svi sreću sveta, podjednako kao i sva deca!

Ulaznica za koncert biće dobrovoljni prilog koji možete ostaviti u kutiji koja će se nalaziti na ulazu.