Pocetna Kultura Studentski radovi “Holokaust – memorijalni prostori”

Studentski radovi “Holokaust – memorijalni prostori”

369
0
Podelite

U okviru pratećeg programa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala priređena je izložba i prezentacija radova nastalih na studentskoj radionci “Holokaust – memorijalni prostori”.

“Već deset godina dolazimo na festival, to je postala neka tradicija. Polazni motiv je uvek jednog predstava koji odaberemo pere samog dolaska. Tu predstavu student odgledaju i onda pravimo paralelu sa nekim prostorima arhitekture. Svake godine je drugačije. Prošle godine smo se bavili Holokaust, prosto predstava je bila te teme i bavili smo se memorijalima objektima koji su posvećeni holokaustu i pokušali su da napravi paralelu između te dve discipline, znači nešto što je vezano usko za arhitekturu i nešto što je vezano za scenu i za samo pozorište. Ove godine smo odabrali predstavu Egip, zato smo i večeras ovde. Ta predstava će verovatno biti vezana za prostor samog pozorišta, arhitekture pozorišta i samog trga ispred.To će biti neka paralela. Time će se baviti. Nekada ne odredimo lokaciju, odnosno, sami je biaju, a sad smo odlučili da sami odaberemo lokaciju i da im već to zadamo u zadatku, tako da će trg i sama arhitektura pozorišta biti nešto što će se baviti kroz arhitekturu, a ono što se dešava u predstavi o Edipu ćemo da vidimo večeras tako da ćemo o tome tek sutra razgovarati i zadaci će zapravo biti vezani za tu temu. Sledeće godine ćemo imati priliku da vidimo rezultat te radionice. Ovo što smo videli večeras, ove makete i radovu su rezultat prošlogodišnje radionice i vezane za prethodni 27. festival”, rekla je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti dr Danijela Dimković,sa Odseka Unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja.

U okviru pratećeg programa za petak, 3. novembar najavljena je promocija knjige “Nezgodni suglasnički sklopovi – Poetika ritma i otpora Miodraga Miše Stanisavljevića”. Izdavač knjige je Užička književna republika i RK LINKS. O knjizi će govoriti: Saša Ilić, Ksenija Radulović, Ružica Marijanović. Promocija je u Narodnoj biblioteci, a početak je u 18 časova.