Pocetna Društvo Podrška ratnim vojnim invalidima i članovima porodica poginulih

Podrška ratnim vojnim invalidima i članovima porodica poginulih

451
0
Podelite

Tradicionalno, povodom Dana grada Užica, članovima Udruženja ratnih vojnih invalida, učesnika ratova od 1990- 1999. godine i članovima porodica poginulih u ovim ratovima (roditeljima, suprugama i deci) dodeljena je jednokratna novčana pomoć. Odlukom gradonačelnice Užica dr Jelena Raković Radivojević, iznos novčane pomoći za ovu godinu gotovo duplo je uvećan u odnosu na prethodnu.

“Ove jednokratne novčane naknade dodeljujemo kao mali znak pažnje i zahvalnosti za njihovu žrtvu. Trudimo se da sredstva i uvećavamo pa tako ove godine za 36 ratnih vojnih invalida, učesnika ratova od 1990 do 1999. godine izdvojili smo po 30 hiljada dinara. Isti taj iznos dobiće i 18 članova porodica poginulih u ovim ratovima. Za jedno dete stradalog opredeljeno je 40 hiljada dinara”, istakla je gradonačelnica, a prema njenim rečima vodiće se računa o tome da taj iznos bude uvećavan i u narednim godina.

U ime ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih u ratovima devedesetih na podršci se zahvalila predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida grada Užica Ljilja Cvrkota.

“Dan po dan prošle su već tri decenije od tih teških ratnih dana i bolnih uspomena. Verujem da niko od nas ne voli da se podseća na tu tešku prošlost, jer živimo za lepšu i svetliju budućnost. Lomile su nas brojne oluje od tih devedesetih godina uz gubitak sina, oca, supruga. Ali za utehu, nemamo razloga za stid, samo za ponos. Neka se stide oni koji su napali ovu zemlju, koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna i slobodarska, a kao takva nije se dopadala onima koji su 89. i 90. stvorili svoj novi poredak u kome su samo moćnici pitali, a neposlušni kažnjeni. Pokušali su da slome srpski duh, ali ga nisu slomili i nikada ga neće ni slomiti. Pouka svega ovoga je da nećemo više nikakve sukobe, ali nikome nećemo dati ni svoju zemlju svoju Srbiju”.

Priznati ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih (roditelji i supruge) prošle godine dobili su po 16 100 dinara, dok je ove godine taj iznos 30 000 dinara. Iznos naknade za decu poginulih u ratovima je 40 000 dinara, što je značajno uvećanje u odnos na 18 900 dinara koliko je naknada inosila prošle godine.