Pocetna Galerija Izložba posvećena Desanki Maksimović na Zlatiboru

Izložba posvećena Desanki Maksimović na Zlatiboru

290
0
Podelite

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor otvorena je izložba “Pamtiću sve”, posvećena životu, radu i svetskom doprinosu u književnosti srpske pesnikinje Desanke Maksimović. Organizovana je u saradnji biblioteke “Ljubiša R. Đenić” iz Čajetine, biblioteke “Čigote” sa Zlatibora i Biblioteke grada Beograda.

Autorka izložbe Olga Krasić Marjanović je istakla najznačajnijih perioda Desankinog života, obrativši se đacima koji su prisustvovali otvaranju i sa njima prošla kroz izložbu. Pored autorke o izložbi su govorili Ljiljana Rakić, zamenica direktorke biblioteke “Ljubiša R. Đenić” i kustos Galerije Andrijana Andrijašević.

Učenice OŠ “Dimitrije Tucović” izrecitovale su Krvavu bajku, a otvaranje je obeleženo slušanjem i podsećanjem na Desankine stihove i životne pouke.

Desanka Maksimović (1898 – 1993)

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici kao najstarije od osmoro dece Draginje, poreklom iz poznate svešteničke porodice Petrović i Mihaila Maksimovića, učitelja. Ali Desankine uspomene na detinjstvo, toliko prisutne u njenoj poeziji, odnose se upravo na Brankovinu u koju je otac premešten nakon njenog rođenja, i gde je završila prva tri razreda osnovne škole.

Prve stihove objavila je u časopisu Misao 1920. godine, a najbolje je primljena pesma Strepnja da bi kasnije postala saradnik i drugih književnih časopisa. Pri kraju studija radila je u obrenovačkoj privatnoj gimnaziji, a nakon diplomiranja 1923. godine bila postavljena za suplenta Treće ženske beogradske gimnazije. Sledeće godine publikovanja je njena prva zbirka jednostavnog naziva Pesme.

Za stvaralački rad dobijala je najviša državna priznanja i nagrade i bila je redovni član SANU.

Desanka Maksimović je preminula 11. februara 1993. godine u Beogradu. U zavičajnoj Brankovini, gde je, po sopstvenoj želji, sahranjena, stvoreno je malo pesničko svetilište.

Svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju svakim radnim danom od 10 do 17 časova. Izložba će biti postavljena do kraja novembra.