Pocetna Društvo O koristima energetske efikasnosti

O koristima energetske efikasnosti

421
0
Podelite

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Užicu je juče učestvovala na tribini „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“. To je početak serije od deset tribina na ovu temu koje će biti održane do kraja godine u mnogim gradovima u Srbiji, a u okviru projekta Ministarstva rudarstva i energetike i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“ na kojem je jedan od partnera i grad Užice.

Brojni okupljeni građani mogli su ovom prilikom i od predstavnika Svetske banke i Banke Poštanska štedionica da dobiju informacije o koristima od povećanja energetske efikasnosti, proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju.

Prema rečima ministarke Dubravke Đedović Handanović sam naziv tribine ukazuje na suštinu onoga što svi žele u svakodnevnom životu i podsetila da je u prethodnom periodu subvencionisano 20.000 domaćinstava i u to je uloženo 2,7 milijardi dinara. Od ove godine država je obezbedila duplo veći iznos sredstava, a ova investicija će se za nekoliko godina vratiti kroz višestruke koristi.

– Subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, a povećali smo i iznose subvencija u odnosu na prethodne javne pozive. Ako se opredelite za zamenu prozora i vrata možete uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova. Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje – rekla je Dubravka Đedović Handanović i istakla:

– Energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo kućnim budžetima, nego i čuvamo naše resurse, štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović podsetila je da će i ove grejne sezone na preporuku Vlade građani imati popuste na uštedu električne energije u odnosu na prošlu ili na pretprošlu godinu i do 40 odsto. Taj popust može biti veći za još pet procenata za plaćanje računa u roku, a od ove godine još pet procenata ukoliko se uštedi više struje kada je ona najjeftinija, u plavoj tarifi. Ove godine izdvojeno je i četiri milijarde dinara za energetski ugrožene građane i time je omogućeno da svi koji primaju penziju ispod 22.000 dinara dobiju popust od 1.000 dinara ukoliko imaju merno mesto na svoje ime. Socijalno ugroženi građani, takođe će ostvarivati pravo popusta na struju i gas.

Ministarka je ovom prilikom najavila da će Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno sprovesti i energetsku sanaciju vrtića „Neven“ u Užicu, projekat vredan više od 27 miliona dinara, za koji su takođe obezbeđena sredstva na javnom pozivu.

Lena Bratić, direktorka USAID-ovog projekta „Bolja energija“ koji je podrška Vladi Srbije u procesu energetske tranzicije, rekla je da se u stambenom sektoru, u individualnim kućama i zgradama u Srbiji gubi preko 40 posto energije, a da bi se situacija poboljšala, veoma je bitno da građani aktivno učestvuju u tome. Ona je najavila mogućnost otvaranja energetskog info centra u Užicu u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike poput onog koji je nedavno otvoren u Kuli, koji će građanima pružati informacije i savete u vezi energetske efikasnosti.

– Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mera treba da se odluče kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i sl. koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti – rekla je Lena Bratić.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević je ovom prilikom rekla da je Užice, jedan od lidera kada su pitanju mere energetske efikasnosti, jer se duži niz godina dodeljuju subvencije građanima za njihovu realizaciju. Samo u prošloj godini Grad Užice je kroz zajednički program sa Ministarstvom rudarstva i energetike subvencionisao zamenu stolarije na 373 objekta i postavljanje solarnih panela na šest kuća, a kroz zajednički program sa Ministarstvom zaštite životne sredine subvencionisana je nabavka 425 kotlova na gas, 34 kotla na pelet i pet toplotnih pumpi. Osim toga, Grad Užice prošle godine, nabavio je i nekoliko eko štopreta za socijalno ugrožena domaćinstva. Prema rečima gradonačelnice, veoma su značajni i projekti u kojima učestvuje Grad Užice, a čiji je cilj edukacija sugrađana o važnosti ovih tema.

– Jedan od prioriteta nam je i da smanjimo aero zagađenje u našem gradu, da primenjujući sve ove mere pokušamo da imamo što manji broj dana u godini sa povećanom koncentracijom štetnih materija u vazduhu. Dosadašnji zvanični podaci govore da smo na dobrom putu – rekla je između ostalog, dr Jelena Raković Radivojević.