Pocetna Izbori 2023 Dr Bojović (ZS): Biti rečima i delom uz ljude iz svog kraja

Dr Bojović (ZS): Biti rečima i delom uz ljude iz svog kraja

855
0
Podelite

– Predložio bih da se revitalizuje sistem zdravstvenih ambulanti u seoskim mesnim zajednicama, u kojima bi medicinske sestre dežurale svakodnevno, a lekari bi preglede obavljali  određenim danima. Video sam da se u nekim opštinama i sistem mobilnih lekarskih i stomatoloških ambulanti pokazao kao veoma uspešan – navodi dr Radomir Bojović, hirurg Opšte bolnice Užice, poslanički kandidat liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” iz redova Zdrave Srbije  

Za šta se kao poslanički kandidat iz užičkog kraja zalažete i šta birači u slučaju da predstavljate ovaj kraj u republčičkom parlamentu mogu očekivati od vas?

Dovoljno je da se ugledamo na uspešne evropske ili svetske ekonomije i da svi zajedno maksimalno radimo u pravcu koji odaberemo. Evo, na primer, susedna opština Čajetina se opredelila da svoj razvoj zasniva na turizmu i poljoprivredi i mislim da im ide više nego dobro. Nešto slično bih preporučio i čelnicima Grada Užica. Da najzad izaberu svoj put razvoja, a poljoprivreda bi svakako trebalo da bude jedna od osnovnih grana u koju bi trebalo ulagati. Da podsetim, zemljoradničke zadruge su nekada na prostorima bivše zajedničke države bile subjekat koji je seoskom stanovništvu ulivao sigurnost i uveren sam da bi ih trebalo obnoviti na jedan savremen način. Zalagaću se za politiku da sopstvenim snagama razvijamo našu ekonomiju, da se subvencije domaćim privrednicima i poljoprivrednicima obezbeđuju u značajnijem iznosu. Da mladi u svojoj zemlji vide perspektivu ostanka i zasnivanja svojih porodica u državi Srbiji.

Predstoji rekonstrukcija Opšte bolnice i Užice će dobiti regionalni klinički centar. Šta će to značiti za pacijente ovog kraja i nivo zdravstvene usluge?

Svakako da će ta dva velika projekta doneti mnogo koristi građanima Užica i celog Zlatiborskog okruga. Da većinu neophodnih zdravstvenih usluga mogu da dobiju u svom neposrednom okruženju i da ne moraju za skoro sve da idu u Beograd ili Novi Sad. Takođe bih predložio da se revitalizuje sistem zdravstvenih ambulanti u seoskim mesnim zajednicama, u kojima bi medicinske sestre dežurale svakodnevno, a lekari bi preglede obavljali  određenim danima. Video sam da se u nekim opštinama i sistem mobilnih lekarskih i stomatoloških ambulanti pokazao kao veoma uspešan.

Zašto Srbija na decembarskim izborima ima dve mogućnosti, a samo jedan izbor, listu broj 1. Šta ona  znači za zaštitu državnih i nacionalnih interesa?

Zdrava Srbija i naši partneri na listi broj 1. na predstojećim republičkim izborima kao jednu od osnovnih teza zastupaju neophodnost očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na celokupnoj svojoj teritoriji. Da ne bude da su naši slavni preci uzalud prolivali svoju krv kako bismo mi danas uživali u slobodi. To je i naš dug prema našim potomcioma. Predložiću da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, barem u trajanju od 60 do 100 dana, jer ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu.

Zdrava Srbija se zalaže za decentralizaciju. Koliko će se glas lokala čuti i u institucijama Srbije, ne samo u zakonodavnoj vlasti već i u izvršnoj, možda u nekoj novoj Vladi Srbije?

Mnogi su pričali i pričaju o potrebi za suštinskom decentralizacijom, ali mislim da je Zdrava Srbija jedna od retkih koja na toj ideji istrajava neprestano, svakoga dana. Građani lokalnih sredina najbolje znaju šta im je potrebno kako bi se maksimalno razvijali, a to najlakše mogu da ostvare ukoliko su im oni koji donose odluke blizu njih. Mislim da bi svaki region, samim tim i naš Zlatiborski, trebalo da ima svog predstavnika u Vladi Srbije kako bi se na najkompetentniji način zalagao za realizaciju projekata koji mogu doneti korist lokalnom stanovništvu, naravno ako je to u saglasju sa vizijom razvoja cele naše države.