Pocetna Ekonomija Poslovni rezultati na nivou od prošle godine

Poslovni rezultati na nivou od prošle godine

554
0
Podelite

U Valjaonici bakra Sevojno organizovan je novogodišnji koktel na kojem su se okupili brojni poslovni partneri, među kojima i predstavnici „Prvog partizana“ i „ZiĐin“-a Bor koji je glavni dobavljač bakarne katode za sevojničku kompaniju, predstavnici Grada Užica na čelu sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, predsednica opštine Sevojno, Mirjana Đurić sa saradnicima, radnici i prijatelji kompanije. Ovom prilikom, prisutni su obišli pogone.

Poslovni rezultati Valjaonice bakra Sevojno u ovoj godini u kojoj se poslovalo u izuzetno složenom privrednom ambijentu, biće na nivou veoma dobrih prošlogodišnjih, poručili su Desko Nikitović, većinski vlasnik i predsednik Nadzornog odbora i Dragan Subotić, generalni direktor.

Pozdravljajući prisutne, Desko Nikitović je izrazio zadovoljstvo zbog uspeha koji će obeležiti poslovanje Valjaonice bakra Sevojno i ove godine zašta su zaslužni svi zaposleni.

– Proteklih nekoliko godina pokazali smo da smo veoma ozbiljni što se tiče naših planova, razvoja i investicija u Valjaonici bakra i nemam sumnje da će naredna 2024. biti uspešna kao i prošla i ova godina i da će ona biti samo nastavak tog pozitivnog trenda. Nadam se da ćemo već u 2025. najaviti mnogo veći paket investicija u ovu fabriku. Njeni potencijali su ogromni i zato ćemo iskoristitu tu šansu da maksimalno investiramo, a cilj je još bolji životni standard naših zaposlenih, jer kada se više investira onda će i radnici imati više od toga. Činimo sve da budemo jedna od najodgovornijih društvenih firmi, ne samo u regionu – istakao je Nikitović.

Prema rečima Dragana Subotića, uslovi za poslovanje u ovoj, bili su znatno teži nego u prošloj godini, posebno je bila složenija tržišna pozicija kompanije, a bili su postavljeni ozbiljni planovi. Ipak, u proteklih 11 meseci ove godine ostvarena je proizvodnja od 24.121 tone što je nešto niže od plana, ali je na prošlogodišnjem nivou, dok je neto dobit od 9,9 miliona evra i očekuje se da će ona do kraja godine biti nešto manja od prošlogodišnje koja je iznosila 13,2 miliona evra.

– Ovi rezultati nam daju veru i snagu da imamo dobru perspektivu pogotovu što smo prošle godine vratili 10 miliona evra starih obaveza, reprogramiranih kredita, ove godine više od šest miliona evra koliko planiramo i naredne, tako da će se fabrika suštinski razdužiti 2025. godine što nam daje osnov za znatno veća ulaganja u proizvodnju i ukupan standard zaposlenih. Plan za iduću godinu je proizvonja od 28.000 tona, a u narednom trogodišnjem periodu planiramo rast proizvodnje od 10 do 15 posto tako da se nadam da ćemo se, posle revitalizacije dela topioničkih kapaciteta u livnici, približiti proizvodnji od 30. 000 tona godišnje. Ono što me posebno raduje jeste plan da u naredne tri godine uložimo u investicije najmanje 25 miliona evra, a ako budemo počeli izgradnju solarne elektrane to će biti dodatnih 10 miliona evra. Posle toga, iskorak će biti rad na novim tehnologijama tako da će to biti mnogo perspektivnija fabrika sa znatno boljim performansama nego što je danas – rekao je Dragan Subotić. Među značajnim investicijama u proteklom periodu svakako je kupovina Fabrike bakarnih cevi Majdanpek, koja je preseljena u Sevojno, a u naredne dve do tri godine trebalo bi da bude u najvećem delu završena implementacija opreme u livnicu i presaonicu. Posle toga, planirana je nastavak ulaganja u novu ili polovnu opremu, ali i u razvijanje novih tehnologija.

Prema rečima Dragana Subotića, ove godine je na povećanje troškova poslovanja znatno uticalo poskupljenje električne energije, tako da je trošak za električnu energiju sa 3,2 miliona evra, koliko je bio prošle godine, porastao dva i po puta, tako da će ove godine Valjaonica bakra za utrošak električne energije platiti oko osam miliona evra. Troškove je znatno uvećao i porez na dobit s obzirom na prošlogodišnje dobro poslovanje.

– Žao mi je što ta sredstva nisu otišla u investicije, ali, opet, na drugoj strani, podržavamo budžet i revitalizaciju EPS-a – rekao je Subotić.

Valjaonica bakra ima oko 1. 200 zaposlenih. Prosečna neto zarada trenutno je 93.000 dinara, zaposleni imaju obezbeđen topli obrok i regres, kao i posebne dodatke za praznike. U tek završenim pregovorima rukovodstva fabrike i sindikata dogovoreno je povećanje najniže cene rada za 5,5 odsto za narednu godinu kao i veće jubilarne nagrade. Prema rečima predsednika sindikata „Nezavisnost“ Veljka Ljubičića, sva tri sindikata koji deluju u Valjaonici bakra Sevojno („Nezavisnost“, Samostalni sindikat i Nezavisni sindikat) jedinstveno nastupaju. Tako je uvek i prilikom ugovaranja najniže cene rada.

– I fabrika i radnici prolazili su tokom proteklih godina kroz teške periode i sada smo u situaciji koja je zadovoljavajuća i koja može biti osnov za još bolje rezultate – kaže Ljubičić i navodi da će sindikati nastaviti i dalje da se bore za veće zarade svih zaposlenih, a nada se da će i u narednom periodu imati korektnu saradnju i sa vlasnikom i sa menadžmentom kako bi standard zaposlenih bio još bolji i kako bi se dogodilo, što očekuju i svi, da se Valjaonica bakra vrati na mesto koje i zaslužuje.