Pocetna Društvo Danilo Starčević: Sa decom se malo priča

Danilo Starčević: Sa decom se malo priča

490
0
Podelite

– U suštini važno je da naši volonteri prepoznaju nasilje i vrlo često i oni budu zatečeni u određenim situacijama. Deca u edukatoru više vide prijatelja i zato mu se poveravaju-ističe Danilo Starčević, koordinator

Program promocije humanih vrednosti Crvenog krsta Srbije od 2009.godine počeo je da se realizuje u Užicu u svim osnovnim školama. Tada je postojala potreba zbog velikog prisustva vršnjačkog nasilja, da se krene sa aktivnostima, ne samo u Užicu nego na teritoriji cele Srbije. U tom periodu bili su strašni primeri vršnjačkog nasilja i to prvenstveno fizičkog, a 14 godina kasnije je još strašnije, posebno sa dolaskom novih tehnologija, navodi Danilo Starčević, koordinator Programa promocije humanih vrednosti Crvenog krsta Užice.

Foto: Crveni krst Užice

– Na početku smo imali pet tema: tolerancija, kulturni identitet i poštovanje različitosti, nenasilno rešavanje konflikta, diskriminacija i stigmatizacija, kao i rodna ravnopravnost. A 2023.godine dodali smo još dve i to dečja prava i sprečavanje nasilja putem interneta. Danas je čest slučaj da deca uz pomoć modernih aplikacija zakazuju tuče, rasprave kao i „izazove“ za koje nisu svesni rizika. Svake godine se nažalost, susrećemo sa nekim novim vidom nasilja i primerima- istakao je Starčević.

Ceo program je i zamišljen kao vršnjačka edukacija za učenike četvrtog i petog razreda osnovne škole a najčešće su edukatori srednjoškolci. To su volonteri koji su obučeni za rad sa mladima.

Foto: FB Danilo Starčević

– Uvek se desi da se deca obrate edukatoru sa privatnim problemom sa kojim mi onda upoznamo i prosvetnog radnika, psihologa, pedagoga….U suštini važno je da naši volonteri prepoznaju nasilje i vrlo često i oni budu zatečeni u određenim situacijama. Deca u edukatoru više vide prijatelja i zato mu se poveravaju-objašnjava naš sagovornik.

Volonteri edukatori samo signaliziraju da problem postoji a onda se u rešavanje uključuje ceo sistem. Program promocije humanih vrednosti je zamišljen kao radioničarski rad, a ne kao predavanje o toleranciji, diskriminaciji…

– Cilj je da kroz njihovu „zabavu“ skrenemo pažnju na posledice netolerancije, rešavanja konflikta nasiljem… Deca smatraju da to nije ništa strašno, kao i šta je problem ako zamene mobilne telefone i sa njega šalju poruke, pa tako prave drugima psihičke probleme ? Deca ne znaju za granice u tim situacijama, sve im je smešno a vrlo često to nisu nevaspitana deca. Mi iz Crvenog krsta ne primećujemo toliko fizičko nasilje, već je psihičko više prisutnije i daleko ozbiljnije-ističe Starčević.

Projekat: „Odbacimo nasilje, a ne učenika“