Pocetna Društvo Priručnik za učitelje

Priručnik za učitelje

333
0
Podelite

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice (RCU) predstavljen je priručnik za učitelje „Dramska komunikacija u školskoj i inklizivnoj praksi“, autora Radovana Pavlovića i Radice Blagojević Radovanović.

Direktorka RCU Milena Vićević istakla da je Regionalni centar uvek otvoren da podrži kvalitetne projekte kao što je i ovaj priručnik i zahvalila se autorima što su prepoznali RCU za izdavača.

O sadržini knjige i njenoj primeni govorila je Jagoda Jeremić, profesor književnosti navodeći da dramski tekstovi u priručniku imaju višestruku korist, da ujedine svu decu u različitostima, da ih ohrabre dikcijski i scenski, da ih opredele za umetnost. Zato se ovaj priručnik može preporučiti svakom učitelju i nastavniku koji želi da nastavu učini zanimljivijom i drugačijom.

Radica Blagojević Radovanović, psiholog ukazala je na važnost negovanja inkluzivne kulture i na iskustva koja su pomogla u nastajanju priručnika.

Učitelj Radovan Pavlović je istakao značaj dramske komunikacije za razvoj ličnosti deteta, objasnio da je u bilo kojoj akciji komunikacija ključan pojam, a naročito za dramsku komunikaciju jer deluje na više relacija čije centralno mestu zauzima učenik. Priručnik je monografskog karaktera – opus višegodišnjeg iskusta u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, sa različitim dramskim pristupima koji pomažu u učenju i negovanju inkluzivne kulture. Pored saveta psihologa, dramskih vežbi, projekata… u priručniku se nalazi i osamnaest autorskih dramskih tekstova za decu, koji se mogu koristiti u (van)nastavnoj praksi i obeležavanju značajnih datuma… Veći broj tekstova je realizovan u nastavi, priredbama, a neki su i nagrađeni.