Pocetna Društvo Pomoć najugroženijima i razvoj novih usluga

Pomoć najugroženijima i razvoj novih usluga

275
0
Podelite

– Potrebne su dodatne usluge koje su usmerene na određene grupe kao što su lica sa mentalnim smetnjama, stari koji žive sami, lica kojima je potrebno urgentno zbrinjavanje- rekla je za „Vesti“ Slađana Rogić, v.d direktora Centra za socijalni rad Užice

– Ako pogledamo podatke koji se tiču svih starosnih kategorija oba pola, najčešći problemi tokom ove godine su materijalna neobezbeđenost 1097 slučajeva, nasilje 219, deca sa nerešenim odnosima roditelja oko vršenja roditeljskog prava 123 kao i telesni ili intelektualni invaliditet- navela je Slađana Rogić, v.d direktora Centra za socijalni rad Užice

Šta je najizraženije kod mlađe populacije?

Najveći broj dece je na evidenciji zbog nerešenih odnosa roditelja oko načina vršenja roditeljskog prava, dok se kod mladih tokom 2023. godine najčešće javljaju zbog sukoba sa zakonom. Što se tiče Službe za decu i mlade Centra za socijalni rad „Užice“ tu je najizraženiji rad sa maloletnim licima sa asocijalnim ponašanjem zbog sve prisutnijeg vršnjačkog nasilja i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Vršnjačko nasilje najčešće sadrži nasilničke vidove ponašanja dece i mladih kao i zloupotrebu društvenih mreža.

Podaci u vezi nasilja u porodici šta pokazuju i kako rešavate te probleme?

Podaci nam pokazuju da je sve veći broj nasilja u odnosu na prethodne godine. Takođe, pokazuju i da je u najvećem broju prijava, prisutna zloupotreba alkohola. Probleme rešavamo kroz pružanje psiho-socijalne podrške i informisanjem u cilju osnaživanja žrtve, upućivanje na druge lokalne servise podrške kao što je umrežavanje sa drugim lokalnim akterima – Policijska uprava, Osnovni sud, Osnovno javno tužilaštvo, Ženski centar i praćenje porodičnih odnosa dok se rizici za pojavu novog nasilja ne otklone.

Za koje vrste pomoći se upućuje najviše zahteva i koliko ih je na godišnjem nivou?

Najveći broj zahteva imamo za priznavanje prava na jednokratnu pomoć i to 695, a to pravo se obezbeđuje pojedincu, odnosno njegovoj porodici, kada se nađe u situaciji u kojoj nije u stanju da obezbedi egzistencijalne potrebe.Zatim, slede pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica kao i uvećani dodatak 213 zahteva i pravo na novčanu socijalnu pomoć 89 zahteva .

Kakva je popunjenost kapaciteta, s obzirom da su sve veće potrebe za smeštaj starijih lica, da li se planira proširenje ili izdvajanje Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starih lica na Zabučju?

U Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starijih lica ”Zabučje” smešteno je 80 korisnika. Prosečna starost korisnika iznosi 77 godina. Kapacitet Doma je popunjen i formirana je lista čekanja, što ukazuje na potrebu za proširenjem kapaciteta, s obzirom da ne dolaze samo korisnici iz Grada Užica već i sa čitave teritorije Zlatiborskog okruga, ali i iz drugih gradova u okruženju. Potreba za proširenjem kapaciteta je i definisana Planom razvoja grada Užica 2023-2030.godine, gde u narednom periodu očekujemo saradnju Grada Užica i resornog ministarstva .

Koje su cene smeštaja po kategorijama, imate li dovoljno kadra i koje aktivnosti koje su omogućene korisnicima?

Cena smeštaja u Domu se određuje na osnovu kategorije zavisnosti, tako da za kategoriju nezavisnih korisnika cena usluge smeštaja iznosi 22.435 dinara, za kategoriju poluzavisnih korisnika  27.074, a za kategoriju zavisnih korisnika  cena usluge smeštaja je 32.066 dinara. Radimo intezivno na zaključenju ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje kako bismo angažovali zdravstvene radnike, pre svega, lekara i medicinske tehničare i time adekvatno pružili i zdravstvenu negu našim korisnicima. Naravno, proširenjem kapiteta Doma zahtevalo bi dodatno angažovanje kadrova, pre svega negovatelja.

Aktivnosti koje su omogućene korisnicima u Domskom odeljenju su­ kulturno –zabavne aktivnosti kao što su proslave praznika, rođendana, priredbe, korišćenje knjiga iz biblioteke, dnevne i nedeljne štampe… Takođe, organizujemo i rekreativne aktivnosti kao što su izleti, šetnje, turniri između korisnika kao i okupaciono – radne aktivnosti u koje spadaju razne sekcije poput ekološke, sekcije ručnih radova, negovanje cveća, stolarski radovi…

Ove godine koje su aktivnosti Centra bile sa ciljem prevencije i podrške u različitim oblastima?

Centar za socijalni rad „ Užice“ uključen je u Program o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji koji je nastao u saradnji UNICEF-a, Ministarstva zdravlja, Instituta za mentalno zdravlje, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva prosvete, sa ciljem da svi profesionalci iz ovih različitih sektora koji rade sa adolescentima i mladima unaprede i inoviraju usluge u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške mladima.

Takođe, Centar za socijalni rad „Užice“ uključen je i u kampanju promocije hraniteljstva koju realizuje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u saradnji sa UNICE-om sa ciljem da se unapredi zaštita dece bez roditeljskog staranja. Podaci iz prakse ukazuju da u sistemu zaštite dece bez roditeljskog staranja nema dovoljno hraniteljskih porodica u odnosu na potrebe, što je slučaj i u našem gradu.

U poređenju sa proteklim godinama u kojim oblastima je zabeležen napredak i kakvi su planovi za naredni period?

Iako postoji napredak u mnogim oblastima rada Centra za socijalni rad i dalje su potrebne dodatne usluge koje su usmerene na određene grupe, kao što su lica sa mentalnim smetnjama, stari koji žive sami, lica kojima je potrebno urgentno zbrinjavanje. Postoji izražena potreba za porodičnim smeštajem za odrasla i starija lica, jer savremena porodica u najvećem broju slučajeva nije u mogućnosti da preuzme brigu, naročito o starima zbog brojnih obaveza. I da porodica nažalost, ostaje samo kao okvir rađanja čoveka ali ne primarno i okvir njegovog daljeg funkcionisanja, naročito u slučaju bolesti pa i smrti.

Centar za socijalni rad „Užice“ nastaviće i dalje da učestvuje u programima koji se tiču dece i mladih. Naročito zbog problema nepostojanja kapaciteta alternativnog zbrinjavanja dece i mladih čiji roditelji ne vrše roditeljsko pravo u najboljem interesu deteta. Intenzivno će se baviti i starima, jer starost treba posmatrati kao socijalni i ekonomski problem čitave društvene zajednice, a ne kao problem pojedinca. Takođe, u našem gradu pored promocije porodičnog smeštaja za odrasle i stare treba omogućiti i uslugu dnevnog boravka za stare, gde bi mogli da provedu svoje slobodne vreme i bila im pružena neophodna podrška koju iz različitih razloga ne mogu da dobiju od srodnika.