Pocetna Ekonomija Vozom se vozilo više od sedam miliona putnika

Vozom se vozilo više od sedam miliona putnika

285
0
Podelite
Foto: Železnice Srbije

Srpskim železnicama se prevezlo u 2023. godini ukupno više od sedam miliona putnika, od čega prugom Beograd-Novi Sad oko 3,5 miliona, a između 50 i 55 odsto putnika je koristilo brzi voz Soko, rekao je za Tanjug v.d. direktora Srbijavoza Ivan Bulajić.

“Stvari se menjaju i na ostalim prugama, dosta radimo na čistoći vozova, redovitosti, kašnjenja su neuporedivo manja nego prethodnih godina i na prugama koje su konkurentne prema autobuskom saobraćaju kao što su pruge prema Užicu, Vršcu ili Sremskoj Mitrovici i osećamo drastično povećanje broja putnika”, rekao je Bulajić Tanjugu tokom vožnje vozom “Nostalgiji” koji saobraća najatraktivnijom muzejsko-turističkom železnicom u Evropi Šarganskom osmicom, na Mokroj Gori.

Foto: Železnice Srbije

On je istakao da se tokom 20 godina otkada ova pruga radi prevezlo 1,3 miliona putnika koji su došli da vide taj “železnički biser”.

“Samo u ovoj godinu, u letnjoj sezoni, putovalo je oko 73.000 ljudi Šarganskom osmicom, sad smo u toku zimske sezone koja traje do 28. januara, tako da očekujemo da će do kraja godine taj broj biti još veći”, naveo je Bulajić.

Foto: Železnice Srbije

On je dodao da najviše ima putnika između Beograda i Novog Sada zbog najvećeg broja polazaka – 60 dnevno, a da je u toku 2024. godine planirano da se uvedu i dodatni polasci.

Kada je reč o pruzi Beograd-Bar na njoj redovno saobraćaju vozovi do Užica, ali i “barski voz” koji tokom cele godine ide kao noćni auto-voz, a tokom letnje sezone i dnevni voz.

Foto: Železnice Srbije

“Mi ćemo taj dnevni voz produžiti da ide od Novog Sada i Novosađanima omogućiti da idu na more, najavio je Bulajić.

Na pitanje kada će stići 18 novih elektromotornih Štadlerovih vozova na srpske pruge, Bulajić je rekao da će oni pristizati od aprila do kraja 2024. godine.

Foto: Železnice Srbije

Prema njegovim rečima, sa pristizanjem novih vozova iz Švajcarske biće pojačane linije kao što je Beograd-Novi Sad, ali će se uvesti i nove linije.