Pocetna Film Na Kustendorfu se takmiči 17 filmova

Na Kustendorfu se takmiči 17 filmova

234
0
Podelite

Glavni gost ovogodišnjeg filmskog festivala Kustendorf koji će biti održan od 23. do 27. januara biće reditelj Mateo Garone, kome će biti dodeljena “nagrada za buduće filmove Drvo života”, rekao je danas na konferenciji za novinare osnivač festivala Emir Kusturica ocenivši da je Garone trenutno jedan od najboljih reditelja na svetu.

Kusturica je najavio da će Garone na Kustendorfu nastupati sa filmom “Ja kapetan” , za koji je dobio nagradu za režiju na Venecijanskom festivalu.

Prema njegovim rečima funkcija Kustendorfa je predstavi mlade reditelje, kojima će ocena žirija biti preporuka da lakše uđu u konkurenciju drugih festivala.

Kusturica je rekao da će na ovogodišnjem Kustendorfu nastupati samo jedan film iz Srbije, a to je “Izgubljena zemlja” reditelja Vladimira Perišića.

Govreći o budžetu festivala Kusturica je rekao da sredstva u iznosu od 20 milona dinara uglavnom budu potrošena za avionske karte i transport učesnika i uveženih gostiju iz inostranstva i da već 18 godina dobijaju isti iznos.

Za takmičarski deo ovogodišnjeg Kustendorfa prijavljena su 563 filma, a odabrano je 17 filmova koji će se nadmetati za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu u kategoriji Najbolja filmska fotografija “Vilko Filač”.

U okviru festivala biće prikazane i programske celine “Novi autori” i “Retrospektiva velikana”.