Pocetna Društvo Vasiliju Janiću Časni krst (FOTO)

Vasiliju Janiću Časni krst (FOTO)

395
0
Podelite

U ovogodišnjem plivanju za Časni krst u Đetinji, na gradskoj plaži u Užicu, pobednik je Vasilije Janić (2000) iz Užica. Završio je DIF, sada je na master studijama i radi kao trener plivanja u Novom Sadu.

– Osećaj je veoma lep. Drugi put učestvujem, prvi put je bilo 2017. godine. Kasnije nisam mogao, pa mi je ostala želja da ovo ponovim. Smatram da je plivanje za Časni krst, iz duhovnog aspekta gledano, naša obaveza da to ispoštujemo, da saosećamo sa Isusom Hristom – rekao je Vasilije Janić.

Kao i za Vasilija Janića i za druge učesnike, veoma je lep osećaj plivati za Časni krst. Za Milomira Milivojevića iz Užica osnovni motiv da učestvuje u ovoj manifestaciji je vera i do sada je plivao četiri puta.

– Svako mora da oseti u sebi ima li želju i volju da pliva za Časni krst. Ako tog osećaja nema, ne treba da dolazi da pliva, ali ako ga ima i dođe onda će doživeti nešto novo što nikada do tada nije

Ove godine bilo je veliko interesovanje Užičana pa je tradicionalno, 14. plivanje na Bogojavljenje za Časni krst, kao simbola hrišćanstva i vere, okupilo rekordnih 110 učesnika, među kojima je bila jedna dama i prvi put veliki broj pripadnika Policijske uprave Užice, njih 15, i svi su pre plivanja prošli obaveznu lekarsku kontrolu.

Litija je krenula od hrama Svetog Marka, Nemanjinom ulicom preko Rakijske pijace i ulicom Žička do hrama Svetog Đorđa, a potom prema Trgu partizana do gradske plaže gde je manifestacija i održana uz prisustvo brojnih Užičana. Kada je sveštenstvo užičke crkve očitalo molitvu i osveštalo vodu, sveštenik je spustio Časni krst u vodu što je značilo i početak plivanja.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković, Radivojević, pozdravljajući publiku i učesnike, poželela je svima blagostanje, dobro zdravlje, sreću.

– Drago mi je da nas je iz godine u godinu sve više. Ovde nas je okupio veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ali i tradicija koju negujemo već 14 godina sa željom da ostanemo ujedinjeni u veri i da sačuvamo sve vrednosti. Danas će pobediti samo jedan, ali u svakom slučaju svi ste pobednici.

Ovu manifestaciju pod pokroviteljstvom grada uz blagoslov SPC organizovao je JP “Veliki park” uz tehničku podršku užičkog Crvenog krsta. Za sve učesnike obezbeđeni su pokloni SPC, ikone, a Vasilije Janić koji je najbrže doplivao do Časnog krsta dobitnik je i zlatnika, dar zlatare “Karat”.