Pocetna Društvo Mobilni mamograf od srede počinje sa radom na Trgu partizana

Mobilni mamograf od srede počinje sa radom na Trgu partizana

817
0
Podelite

Od srede, 24.januara mobilni mamograf počinje sa radom od 10-19 časova, a zatim svakog radnog dana i vikendom od 9-19 časova na Trgu partizana. U Užicu mobilni mamograf biće tri nedelje, a ako bude potrebno ostaće još nedelju ili dve u zavisnosti od interesovanja, rekao je za „Infoeru“ i „Vesti“ dr Aleksandar Lazić, v.d direktora Zdravstvenog centra Užice.

Skrining mamografija je namenjena ženama od 45-69 godina koje nisu uradile u protekle dve godine, kao i sve preko 40 godina koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

– Zakazivanje se vrši preko Službe ginekologije Doma zdravlja Užice svakim radnim danom od 7-9 časova na telefon 031 525 195, a posle toga moguće je zakazati i lično na ginekologiji. Naš interes je da se žene odazovu preventivnim pregledima, jer je preventiva jedini put do ozdravljenja odnosno spečavanja bolesti u samom začetku. Na vreme postavljena dijagnoza i započeto lečenje može u potpunosti dovesti do izlečenja – naglasio je dr Lazić.

Rezultat mamografije biče gotov za dve-tri nedelje, a svaki snimak očitavaju dva radiologa i to prvo čitanje, zatim kontrolno, a u slučaju nepravilnosti čitanje će obaviti i treći radiolog sa izabranim lekarom radi tumačenja nalaza. U tom slučaju pacijent bi bio upućen kod hirurga ili na dalju dijagnostiku.

– Svi dobri rezultati mamografije biće u pisanoj formi dostavljeni od izabranog ginekologa. Ako se nešto otkrije mamografskim snimanjem gde će u čitanje biti uključena tri radiologa, onda se takve osobe pozivaju od izabranog ginekologa koji ih usmerava na dalju dijagnostiku odnosno lečenje-objasnio je naš sagovornik.

Karcinom dojke je jedno od najrasprostranjenih onkoloških obolenja kod žena i veoma je visoka stopa javljanja poslednjih godina. S obzirom da su žene nosioci reproduktivnog zdravlja i kao takve osetljiva kategorija dr Lazić apeluje i poziva sugrađanke da urade skrining mamografiju.

Mobilni mamograf u Užicu je u okviru saradnje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zdravstvenog centra Užice pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dodajmo, da je skrining mamografija u mobilnom mamografu poslednji put rađena u avgustu 2021.godine u Užicu.