Pocetna Društvo Javni sektor će dati maksimum da budemo dobri domaćini

Javni sektor će dati maksimum da budemo dobri domaćini

431
0
Podelite

– Naš grad je ove godine prestonica kulture Srbije i domaćin MOSI igara nakon više od 50 godina. To nas svakako obavezuje da budemo dobri domaćini, a kako bi to postigli naša javna preduzeća moraju biti na visini zadatka, jer od njih mnogo toga zavisi – navodi za “Vesti” gradski većnik za javna preduzeća Srđan Nedeljković.

Kako posluju užička javna preduzeća, da li se već sada naslućuje kakvi će biti završni računi?

Problem koji je zajednički za sva javna preduzeća prouzrokovan je isključivo objektivnim okolnostima kao što je rast cena energenata, repromaterijala, nepoštovanje tenderskih obaveza od strane dobavljača i slično. Sva naša javna preduzeća osim “Vodovoda“ u 2023. godini poslovala su pozitivno. Planom i programom za 2023. “Vodovod” je predvideo gubitak u iznosu od 57 miliona dinara, ali je taj iznos smanjen, tako da se očekuje da će biti minus u iznosu od 39 miliona dinara što je ostvareno uštedom troškova na poziciji materijala, goriva i energije i došlo se do ovog rezultata. Zajedno sa JKP “Vodovod“ smo odlučili da ne idemo u povećanje cene vode, već da taj minus prihvatimo i dalje anuliramo.

Od problema sa kojima se preduzeća suočavaju koje biste posebno izdvojili i koji zahtevaju hitnost u rešavanju?

Najveći problem svih javnih preduzeća našeg grada je starosna struktura. To prouzrokuje i veći broj bolovanja, tako da smo često u situaciji da nemamo dovoljan broj izvršilaca na terenu. Takođe imamo manjak pojedinih zanimanja na tržištu rada, tako da je određene profile zaista teško pronaći i pored stalnih poziva i oglašavanja u sredstvima informisanja.

Kako se Gradska toplana Užice nosi sa grejnom sezonom, ima li nagoveštaja o početku gradnje kotlarnice “Međaj”?

JKP „Gradska toplana Užice“ je prethodnog leta uložila dosta truda, sredstava i rada u rešavanje prioritetnih problema zabeleženih prethodne grejne sezone. I to u samim kotlarnicama, toplovodima i toplotnim podstanicama. Istaći ću da je u manjem ili većem obimu remontovano sedam kotlova, a u zavisnosti od potrebe, ulagano je u obnavljanje opreme u podstanicama, a najviše u same toplovode. Čak je razvijana i nova toplovodna mreža kroz baštu GKC-a koja omogućava priključenje novih korisnika, a preko koje je konvertovano 10 odsto konzuma mazutne kotlarnice „Blok Zlatibor“ na gasnu kotlarnicu „Lipa“ što ekonomski utiče povoljno na toplanu, a ekološki očekujemo do 10 odsto manji utrošak mazuta, što je oko 200 tona po grejnoj sezoni. I sve nabrojano i još dosta toga urađenog, doprinosi da se JKP „Gradska toplana Užice“ uspešno nosi sa tekućom grejnom sezonom i da po prvi put posle više godina imamo jedan stabilan sistem koji dobro radi i u ovim mraznim danima. A problemi sa kojima se susrećemo su obično dugogodišnje zanemarivani problema na sekundarnim instalacijama. S obzirom na starost stambenih zgrada objekata u gradu u budućem periodu moraće se više pažnje posvetiti ovom problemu u skladu sa tržišnim uslovima kako se cena ne bi prelila na one građane koji su održavali svoje stambene prostore u ispravnom stanju.

A kada će krenuti gradnja kotlarnice „Međaj“?

Ono što je još bitno za užičku toplanu je kotlarnica „Međaj“, a njenom izgradnjom potpuno menjamo energetski koncept grejanja u gradu i stvaramo preduslove za dalju toplifikaciju grada. Podsetiću, projekat je završen, a rešenjem imovinskih odnosa između grada i „Železnica Srbije“ steći će se uslovi za početak gradnje, koja bi trebalo da krene relativno brzo.

Kakve su cene komunalnih usluga našeg javnog sektora u poređenju sa ostalim gradovima?

Nadovezao bih se na gore izloženo, da još jedan parametar koji govori u prilog o našoj toplani je i cena usluge koja je najpovoljnija u odnosu na sve gradove u našoj okolini, a znamo da smo klimatski u dosta nepovoljnijem položaju u odnosu na iste sa kojima se poredimo i da je u prethodnom periodu bilo višestrukog povećanja cena energenata
zbog raznih spoljnih faktora. Evo i i par cena Užice 141.2 dinara po metru kvadratnom, Bajina Bašta, 148,5, Valjevo 144,77, jeftiniji smo od Čačka za blizu 10 dinara po kvadratu grejne površine.

Koliko ste kao Osnivač zadovoljni nivoom održavanjem higijene grada i kakvi su uopšte planovi “Bioktoša” za ovu godinu?

Nivo održavanja javne higijene u gradu podignut je na jedan viši nivo, a sve zahvaljujući angažovanju radnika JKP „Bioktoš“, novim zaposlenjima, zatim edukacijom radnika i podizanjem svesti naših  sugrađana. Kako je neophodno raditi na unapređenju i modernizaciji opreme JKP „Bioktoš“ shodno finansijskoj situaciji planira nabavku cisterne u 2024. godini. Ovo javno preduzeće raspolaže jednom od najsavremenijih  čistilica i komunalnim usisivačem velikog kapaciteta. Neophodna je stalna edukacija i podizanje svesti kod svih stanovnika grada Užica kako bi svi bili upoznati sa načinom, planom i programom kako, kada i na koji način  se vrši adekvatno održavanje higijene u našem gradu i kako bi svako od nas  kao pojedinac mogao da pruži svoj doprinos da naš grad bude lepši.

Užice je grad-predstonica kulture Srbije ove godine. Kao Osnivač na čemu ćete posebno insistirati kada je u pitanju rad javnih preduzeća, jer navedena činjenica i dodatno obavezuje da gradske službe funkcionišu besprekorno?

Naš Grad je ove godine prestonica kulture Srbije, kao i domaćin MOSI igara nakon više od 50 godina. To nas svakako obavezuje da budemo dobri domaćini, a kako bi to postigli naša javna preduzeća moraju biti na visini zadatka, jer od njih mnogo toga zavisi. Ovim projektima biće angažovana sva naša javna preduzeća, u manjem ili većem obimu. Svakako da će JP “Veliki park“ zbog MOSI igara biti stožer te sportske priče, ali i drugi će imati značajnu ulogu… Nemam sumnje ni jednog trenutka, da će svi dati svoj maksimum, kako bi Užice u ovoj godini zablistalo i kako bi javnosti Srbije poslali najlepše poruke iz našeg grada.